Hónapok óta épülnek a katasztrófa terei

Nagy erőkkel folyik a Pompeji-kiállítás építése Szegeden. A munkálatok adatai magukért beszélnek: eddig 240 négyzetméternyi gipszkartont, fél kilométernyi fémvázat és több mint 120 liternyi festéket használtak el a szakemberek a Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban.

pompeji_epit_01pompeji_epit_02

Január óta zajlik a szegedi Pompeji-kiállítás építése Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban. A szakemberek több tonnányi alapanyagot mozgattak meg és építettek be a kiállítótermekbe. Az elmúlt négy hónapban 240 négyzetméternyi gipszkartonfal épült fél kilométer összhosszúságú fémvázzal, és több mint 120 liternyi festéket használtak már fel a múzeum munkatársai különböző színekben.

pompeji_epit_03pompeji_epit_04

A kiállítótermek belső falai már kifestve állnak, április végén pedig megkezdődött a finommunkák előkészítése. A múzeum egyik főrestaurátora, Szabó Tamás egy különleges pompeji Laokoón freskó másolatát vetette falra: az alkotás segít majd a freskókészítés fázisainak megismerésében is. Folyamatosan zajlik a falak díszítése, melyeket kézzel festenek a múzeum restaurátorai, munkatársai a Móra-múzeumban és a Fekete házban.

pompeji_epit_05pompeji_epit_06

A három helyszínes Pompeji-kiállítást június 25-től, a Múzeumok Éjszakájától láthatja majd a nagyközönség Szegeden. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával és annak eredményeivel, a Fekete házban a gladiátorokkal és az ókori római erotikával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a Kass Galériában pompeji és ókori római témájú festményeket, grafikákat mutatnak majd be.

pompeji_epit_07pompeji_epit_08

Forrás: Móra Ferenc Múzeum