Shakespeare 400 – Somos Csaba bemutatkozó koncertje a Nemzeti Énekkar élén

Shakespeare-szövegekre írt kórusművekből ad hangversenyt a drámaíró születésének 400. évfordulója alkalmából pénteken a Pesti Vigadóban a Nemzeti Énekkar, melynek élén ezzel a koncerttel mutatkozik be a közönség előtt Somos Csaba karigazgató.

A Nemzeti Énekkar új vezetője 20. századi és kortárs zeneművekből állította össze a hangverseny programját, melyben nagyrészt magyar zeneszerzők művei szerepelnek – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Nemzeti Énekkar.

Mint közölték, Farkas Ferenc és Orbán György Come away című szerzeményét Shakespeare Vízkereszt című drámája ihlette, a Jani Mäntyjärvitől ezúttal Four Shakespeare Songs című darabja lesz hallható, az amerikai Steven Sametz-től pedig a When We Shall Die című szerzeménye csendül fel.

Kodály Zoltán Óda a muzsikához című kórusművét a Corki Nemzetközi Kórusfesztiválra komponálta: a szöveget a 18. századi költő, William Collins The Passions című költeményéből állította össze, a mű második szakaszába azonban néhány sort beszúrt Shakespeare Orfeusz-himnuszából.

Somos Csaba felkérésére íródott Dobos Dániel The Taste of Poison című alkotása a Rómeó és Júlia nyomán, Beischer-Matyó Tamástól pedig a Madrigals of Passions and Wisdom kerül a programba. A pénteki hangversenyt Vajda János Mark the Music című darabja zárja.

Forrás: MTI