„… waste in time, lost in time …” – Csáky Gala festőművész "Életre keltett idő" című kiállítása a Magyarországi Szerb Kulturális Központban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Tóth Tamás

A magyarországi szerb kultúra közvetítői hetedik éve várják az érdeklődőket Budapesten a VI. kerületi Nagymező utcában, ahol a közösségi térben kialakított galériájukban rendszeresen biztosítanak kiállítási lehetőséget kortárs alkotóművészek számára.

Csáky Gala és Gyurity Milán

Csáky Gala és Gyurity Milán

Az április 15-én este megnyílt legújabb tematikus tárlatukon a fiatal szerbiai festőművész, Csáky Gala nagyméretű, absztrakt alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők. A 2011-ben az újvidéki Képzőművészeti Akadémián rajz és festészet szakon végzett művész festményeivel egyéni tárlat keretében hazánkban először találkozhatunk, de nemzetközileg ismert és elismert alkotó. Tanulmányai befejezésekor – öt évvel ezelőtt – szülőhazájában, a Vajdasági Kortárs Múzeumban jelentkezett először egyéni kiállítással, amelynek köszönhetően Katzman Ruth ösztöndíjban részesült. Így New Yorkban, és később Indiában és Finnországban is folytatott tanulmányokat. Jelenleg a belgrádi Képzőművészeti Akadémia másodéves PhD hallgatója.

A művész alkotásaival nagyon sok kiállításon találkozhatott már a közönség, nem csak Szerbiában, de Európa számos országa mellett a tengerentúlon is. Csáky Gala most kiállított sorozatának képeit – egy kivételével – olyan emberek ihlették, akik nagyon sokat jelentettek az alkotónak, de már nincsenek vele. A művész életkorából kiindulva, a nem is olyan nagyon régi múltból az ezen személyiségek által megtapasztalt érzelmek, a velük együtt átélt hangulatok kavarognak a nagyméretű, sötét képeken. A felelevenített emlékek által egy másik dimenzióból visszaköszönő hangulatok elevenednek meg a művész által azokból az időkből, amikor a képeket „motiváló” személyiségek még fizikailag is éltek. A sorozatnak nem tagja, de helyet kapott a kiállításon egy olyan alkotás vázlata, amelyen egy szerb sportolónő látható. A Pro-femina 2016 Awardra készülő festményen egy olyan hétköznapi hőst örökített meg a festő, aki fél lábának elveszítése után sem adta fel élsportolói karrierjét.

[Galleries 386 not found]

Csáky Gala a kiállításának prospektusán így vall a most kiállított sorozatáról: „Egy ember életének megismételhetetlensége már önmagában fantasztikus értékkel bír, így nem véletlen hogy ez a téma számtalanszor műveim alapjaként jelenik meg.” … „Festményeim mindig belső énem folytonos nyugtalanságának kifejezései. Ilyen módon azok szent hellyé válnak számomra: az emlékek templomává, ahol lehetőségem van kapcsolatba lépni azokkal, akiket tragikus módon veszítettem. A tragédia tanított meg önnön szabadságomat megvalósítani és szabadság szerint alkotni.”

Csaky Gala3

A kiállítást megnyitó Gyurity Milán, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója beszédében elmondta, akárhányszor új kiállítást nyitnak meg ebben a térben egy olyan új energia kerül ide, amely itt is marad. Minden művész, aki megfordult itt, alkotásaival valamit itt hagyott, ami akkor is itt marad, amikor a tárlat véget ér.

Csaky Gala4

Így van ez egyéni életünkben, az emberi kapcsolatainkban is. Akár alkotóművészek vagyunk, akár nem, úgy hagyunk nyomot egymásban, hogy sokszor nem is tudatosodik bennünk annak hatása. És hitünktől függetlenül egy biztos: akkor halunk meg igazán, amikor már nem beszélnek rólunk szeretteink, amikor már nem gondol ránk senki. Hiszen Csáky Gala önkifejezési formáján: a festészeten keresztül is „csak” úgy tudtak megtestesülni ezek a valaha köztünk létező lelkek, hogy benne élnek tovább úgy, hogy e mellett az ő elveszített, elvesztegetett idejüket is – személyes hatásuk által – a maga javára tudja fordítani.

Csaky Gala6

A Szerb Kulturális Központ legújabb kiállítása – akár egyéni programként, akár úgy, hogy valamelyik egyéb programjukon veszünk részt – május 15-ig tekinthető meg.

Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ
1065 Budapest, Nagymező u. 49.
http://www.centar.hu/index.php/hu/
https://www.facebook.com/kdcentar/?fref=ts