Megkezdődött a nemzetközi színházi találkozó a Nemzeti Színházban

Megkezdődött a III. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) hétfőn. Az április 24-éig tartó programsorozat 13 ország részvételével valósul meg a Nemzeti Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

A teátrum előtt tartott hétfői budapesti megnyitón Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója köszöntötte a találkozó résztvevőit, köztük a nyitóelőadás, az olaszországi Teatro Potlach művészeit, akik a Kaposvári Egyetem színésznövendékeinek közreműködésével mutatják be az Angyalok a város felett című produkciót, Pino Di Buduo rendezését.

Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy sokféle megszólalási mód, színházi nyelv jellemzi az előadásokat.

„Egy dolog biztos, összeköt mindnyájunkat, hogy komolyan gondoljuk azt, amit csinálunk. Az élet nagy kérdéseire próbálunk rákérdezni, az emberek lelkét szeretnénk megérinteni, gondolkodásra akarjuk buzdítani őket, hatni akarunk erre a világra, mert úgy hisszük, hogy változtathatunk rajta” – mondta, kiemelve: ez óriási felelősséggel jár.

A több mint 20 előadást és mintegy 600 vendéget fogadó fesztivál szakmai programjairól elmondta: a nemzeti színházak, nemzeti kultúrák jövőjéről tartanak beszélgetést, emellett a francia író-rendező, Valere Novarina és a lengyel rendező, Tadeusz Kantor munkásságához kapcsolódva rendeznek programokat.

A színház igazgatója Pino di Buduo rendezővel együtt húzta fel a fesztivál zászlóját.

Az idei MITEM mottója Kortársaink, a klasszikusok. A részt vevő országok között van Dél-Korea, Franciaország, Görögország, Grúzia, Kína, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc és Szerbia, emellett vidéki (debreceni Csokonai Színház) és határon túli magyar színház (a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) darabjai is várják a nézőket.

A programban archaikus előadások, klasszikus és kortárs darabok egyaránt szerepelnek, jelen lesz a dél-koreai rítusszínház, és bemutatkozik a Szecsuáni Opera is.

A találkozón többek között Homérosz Iliászát, Gorkij Éjjeli menedékhelyét, Csehov Sirályát és a Shakespeare műve alapján készült Vízkereszt, vagy amire vágytok című előadást játsszák. A Nemzeti Színház produkciói közül a Szeszélyes nyár című darab nyitotta az előadások sorát, emellett Zsótér Sándor rendezésében Brecht Galilei élete című darabját, Vidnyánszky Attila rendezésében Weöres Sándor Psyché és Cervantes Don Quijote című művét tűzik műsorra, és látható lesz a Csehov A 6-os számú kórterem című novellája alapján készült 6 című produkció, Sardar Tagirovsky rendezése.

Az előadások után közönségtalálkozókat tartanak, és szakmai beszélgetéseket rendeznek neves színházi alkotók részvételével. A MITEM előadásai szinkrontolmácsolással vagy feliratozással láthatók. A programról bővebb információ a www.mitem.hu oldalon olvasható.

Forrás: MTI

 

,