Alternatív gyógymódok egykoron: mágikus amulettekkel a fájdalom ellen

Mágikus amulettekkel védték a gyermekeket többek között a TBC okozta fájdalomtól a szarmaták a Kr. u. 4-5. században. Az M43-as autópálya feltárásakor olyan sírokra bukkantak ugyanis a régészek, ahol súlyos betegségben szenvedő nők és gyermekek úgynevezett „csüngőket” viseltek amulettként. Ez az érdekesség is kiderül a Móra-múzeum pénteken, február 26-án 16 óra 30 perckor induló előadás-sorozatából, melynek első előadója Kujáni Yvett régész.

M43_pup

Az M43-as autópálya régészeti ásatásakor késő-császárkori, szarmata népességhez köthető, 4-5. századi temetőre bukkantak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei Apátfalva mellett. Olyan női és gyermeksírokat tártak fel, melyek valószínűleg komoly betegségekben, főként TBC-ben elhunytakat rejtettek. A sírokban különböző ékszereket és olyan „csüngőket” is találtak a régészek, melyek feltehetően mágikus amulettként szolgálhatták tulajdonosaikat.

M43_sirleletek

A nyakon, mellkason, csuklón lévő amulettek valószínűleg nem rontás-elhárítás céljából kerültek a testekre. Az elhunyt nők és gyermekek már betegek lehettek, így minden bizonnyal fájdalomcsillapításra használhatták ezeket az ékszereket. A szarmaták a gyógyításban a csüngők „mágikus erejét” rendszeresen felhasználták, erre engednek következtetni az M43-as ásatáson megtalált sírok is.

M43_TBCkislany_rekonstrukcioA legsúlyosabb beteg egy hat év körüli kislány lehetett, akinek a TBC miatt deformálódott, púposodott a gerince, s elviselhetetlen fájdalmakkal küzdhetett. Egy másik temetkezésben a csípőcsonton mutatkoztak a hasonlóan baljós jelek. A szarmata férfiakat sem kímélte a kór, de ma sem tudni miért, ők nem viseltek bajelhárító ékszereket.

Erről a különleges témáról tart előadást Kujáni Yvett, a Móra-múzeum régésze a közgyűjtemény újonnan induló előadás-sorozatán február 26-án, pénteken fél ötkor a díszteremben. Az „Úton a kultúrák földjén” című sorozat keretében hetente tartanak érdekes ismeretterjesztő prezentációkat az M43-as autópálya feltárásán részt vett régészek a Móra Ferenc Múzeumban.

M43_eloadassorozat_program

Forrás: Móra Ferenc Múzeum
,