Lélekkoncert Hamvas Béla és Weöres Sándor emlékének

Lovász Irén húsz éve robbant be az akkoriban még csak éledező magyarországi világzenei életbe, dolgozott az India-kutató Hortobágyi Lászlóval, turnézott Snétberger Ferenc gitárművésszel és a Makám együttessel, folkfesztiválok vendége volt Walestől Finnországig. Úgy tartja, az archaikus magyar népdalok felszínre hozzák a bennünk szunnyadó energiákat. Február 5-én Groove & Voice Triójával koncertezik a Müpában.

Lovász Irén, Groove & Voice Trió

Lovász Irén, Groove & Voice Trió

Az énekesnővel a színpadon kívül egyetemi előadóként is találkozni – doktori disszertációját a népi imádságokban megjelenő szakrális kommunikáció elemzéséről írta, a Waldorf-képzésben az ő útmutatásával oktatják a magyar népdalokat és a népszokások költészetét. Az énekesnő 2006-ban Gyógyító hangok címmel indított el egy lemezsorozatot, melyből eddig két korongot tett az asztalra (Égi hang és Belső hang címmel). Mostani koncertje, a Hangtájkép a Belső hang újraértelmezéseként jött létre. A programot először a 2012-es Soundscape-Landscape fesztiválon adta elő Horvátországban, azzal a célkitűzéssel, hogy a zenei harmóniák eszközeivel hozza felszínre a természet őselemeinek bennünk szunnyadó energiáit. Irén mágikus énekét a Voces Æquales énekegyüttest alapító billentyűs-énekes Mizsei Zoltán, és a világ legjelentősebb ütőhangszeresei közt számon tartott Horváth Kornél kíséri. Az egykori Trio Stendhal-tag, aki ütősként szerzett világhírnevet, ezúttal a fiatalon tanult hangszerén, altfuvolán is játszik, sőt, előkerül majd a hang néven ismert, svájci fejlesztésű idiofon hangszer is, amely alakját illetően egy repülő csészealjra hasonlít, hangképzését illetően pedig a karibi szigetvilág zenéjéből ismert, homorú stíldob, azaz steel drum „kifordított” változata.

Lovász Irén szerint „a Hangtájkép egy külső-belső utazás, a külső-belső természet tájain. Az emberről elmélkedünk a teremtett világban, s az emberi természetet fürkésszük a természeti környezetben. Magyar népdalok mellett így kerültek más népek zenei motívumai és Weöres Sándor sorai erre a lemezre.” A koncertet a fellépők a „szemlélődő magyar szellem” két nagy alkotója, Hamvas Béla és Weöres Sándor emlékének ajánlják.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1681724462068920

2016. február 5., 20:00
Lovász Irén – Groove & Voice Trio – Hangtájkép
https://www.mupa.hu/program/lovasz-iren-groove-voice-trio-2016-02-05_20-00-fesztivalszinhaz

Forrás: Müpa