Lajkó Félix a Táncháztalálkozón

2016. április 1-3. között rendezik meg a jubileumi, harmincötödik Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, közel 2500 közreműködővel. A fő helyszín most is a Papp László Budapest Sportaréna lesz, ahol a küzdőtéren zajlik az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti vásár, valamint az esti gálaműsorok. Az Aréna kisebb-nagyobb termeiben pedig a kísérő programokon vehetnek részt a látogatók.

Tanchaztalalkozo_1

Az élő népművészet ezen fesztiválja a Táncház Egyesület rendezésében széles körű szakmai összefogással valósul meg minden évben.

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár – mint az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál – a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében. A Táncháztalálkozó az UNESCO „Legjobb gyakorlatok” listáján szereplő, egyben hungarikumnak nyilvánított táncház módszer nagy ünnepe, kiváló minősítéssel rendelkező Folklór Fesztivál. Ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével.

Tanchaztalalkozo_3

Április 1-jén, pénteken este „Halljunk szót…!” címmel a Fonó Budai Zeneházban tartanak koncerttel egybekötött „bemelegítő” táncházat, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak.

A jubileumi Táncháztalálkozó szombatja a Budapest Sportaréna küzdőterén táncházak és bemutatók sorozatával indul, a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek népművészetének felsorakoztatásával. A néptáncokkal csak most ismerkedők tanulhatják, akik tudják, táncolhatják az egymást követő, más és más hangulatú táncokat. Emellett Aprók táncával, kézműves foglalkozásokkal és Tücsökringatóval szórakoztatják a gyermekeket. Délután jubiláló népzenei együttesek műsoraival várják a látogatókat. A szombat esti Gála műsorán fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei, valamint határon túlról érkező népművészek. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelynek a Fáklya Klub ad otthont.

Tanchaztalalkozo_6

A vasárnap nagy családi ünnep lesz, a gyermekekre és a gyermekes családokra fókuszálva, a komálás – barátságfogadás szokása jegyében. Az Aprók Bálja különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A kézműves foglalkozásokon is garantált az azonnali sikerélmény. A programot interaktív gyakorlatok, mese- és bábelőadások, népzenei és néptánc bemutatók, a felnőtteknek pedig „Ínyenc táncház” egészítik ki. A rendezvényen fellépnek a „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyben megismert gyermek táncosok, zenészek és énekesek.

A Táncháztalálkozó egyik nagy vonzerejét a népművészeti vásár jelenti, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. A programot mindkét napon hangszer- és fotókiállítások, valamint filmvetítések gazdagítják.

A rendezvény vasárnap esti gálaműsorát Lajkó Félix FOLK című lemezének bemutató koncertje, valamint a Mezőségi Bál, a Táncháztalálkozóra készülő nagyszabású produkció adja.

Lajkó Félix - Fotó: Bacsi Róbert

Lajkó Félix – Fotó: Bácsi Róbert

Lajkó Félix zenéje gazdagon merít az általa a Vajdaságban megismert népzenékből, valamint a magyar, a cigány és a román népzenei hagyományokból. Zenész barátaival – Brasnyó Antal (brácsa), Csobán Gergő (nagybőgő), Porteleki László (hegedű), a Fanfara Complexa együttes , Csizmadia Anna és Tintér Gabriella énekesnők közreműködésével egy pörgő, végig táncolható műsort állítottak össze, ahol a virtuozitás, a hegedű- és a citeraszólók meghatározó pillanatai lesznek az estének.

A koncertet követő Mezőségi Bálon visszatér a népzene és a néptánc eredeti formája. A legkiválóbb énekesek a Táncháztalálkozó fesztiválzenekarával, több száz népviseletbe öltözött táncossal és a közönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát.

TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ 2016
XXXV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár
2016. április 1-3.
2016. április 1. „Halljunk szót…!” – nyitótáncház – Fonó Budai Zeneház
2016. április 2-3. Táncháztalálkozó – Papp László Budapest Sportaréna
2016. április 2. Éjszakai Bál – Fáklya Klub
2016. április 3. Lajkó Félix FOLK koncert – Papp László Budapest Sportaréna

Bővebb információ: www.tanchaztalalkozo.hu

Jegyek: www.broadway.hu

,