A Les Ballets Trockadero De Monte Carlo és a francia Ballet Preljocaj a Budapest Táncfesztivál programjában

Két nemzetközi produkció, két budapesti bemutató, két kamaradarab, két koprodukciós bemutató és tánc/színházi nevelési előadások is szerepelnek az új időpontban, február 24-március 3. között megrendezésre kerülő Budapest Táncfesztiválon, a Nemzeti Táncszínház szervezésében. A francia kortárs táncélet egyik meghatározó alakja, Angelin Preljocaj társulata, a Ballet Preljocaj, valamint a New York-i Les Ballets Trockadero de Monte Carlo produkciói mellett a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, Góbi Rita és a Duna Táncműhely, valamint az Artus és a Közép Európa Táncszínház, illetve az Inversedance-Fodor Zoltán Társulata és a GG Tánc Eger darabjai szerepelnek a fesztivál programjában. A Táncfesztivál kiegészítő programjaként tánc/színházi nevelési előadásokat és Lakatos János nagysikerű előadás-sorozatának következő részét, a Tánc és Kreativitást is láthatják nézőink.

budapest_tancfesztival2016_image– A Budapest Táncfesztivált a fennállásának 40. évfordulóját 2014-ben ünneplő Les Ballets Trockadero de Monte Carlo nyitja meg február 24-én. A professzionális férfi táncosokból álló társulat a klasszikus balett és a modern táncok teljes repertoárját mutatja be a budapesti fesztiválközönségnek, ahol minden szerepet férfiak táncolnak, hol lábujjhegyen, mint hattyúk, hol romantikus hercegnők bőrébe bújva vagy félelemtől szorongó, viktoriánus hölgyekként – mondta Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója. Hozzátette: A fesztivál másik külföldi vendége az albán származású francia táncos-koreográfus, Angelin Preljocaj által alapított világhírű Ballet Preljocaj, akik március 2-án és 3-án a Spectral Evidence / La Stravaganza The New York Pieces című produkciójukat hozzák el a fővárosi közönségnek.

Február 27-én a Szegedi Kortárs Balett táncolja új koreográfiáját, a Subjectset, a Pécsi Balett bemutatóját, Bozsik Yvette koreográfiáját, A hattyúk tavát pedig február 29-én láthatják a nézők a Müpa Fesztivál Színházának színpadán.

2016-ban újból két helyszínen zajlanak majd az események: a Müpa mellett a MOM Kulturális Központ Színházterme és Kupolája is programhelyszín lesz, így bővült a programkínálat is.

A MOM Kulturális Központ ad otthont a hazai kortárs táncélet egyik különleges produkciójának, Góbi Rita új előadásának, a Sziluett Cinemának, valamint itt jön létre egyetlen nap alatt az Artus és a Közép-Európa Táncszínház Kérész a Trezorban című performansza is. Az Inversedance – Fodor Zoltán Társulata és a GG Tánc Eger együttműködésével születő különleges táncszínházi Traviata átiratát is itt tekinthetik meg a tánckedvelők.

A Duna Táncműhely Körtánc című kortárs néptánc előadását Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata ihlette. A MOM Kupolában bemutatásra kerülő táncelőadásban a néptáncosok mellett a kortárs tánc legkülönbözőbb területeiről érkező művészek lépnek fel.

A programok között szerepel Lakatos János Tánc és Kreativitás című előadása, amelyben a tánc mellett az alkotó szellemé a főszerep. Bepillantunk sok ragyogó elme koponyájába és feltárjuk híres koreográfusok, és világsikerű előadások készítőinek módszereit.

A Budapest Táncfesztivál kiegészítő programjaként a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely tánc/színházi nevelési programját, a Horda2-őt és az Igaz történet alapján-t láthatják az általános és középiskolás fiatalok és a szakmai közönség.

A Nemzeti Táncszínházról

A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapított 2001. december 1-én. Elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, és a közel negyven magyar, professzionális társulattal közreműködve olyan repertoár biztosítása, amelyben minden műfaj megmutatkozik.

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén elhagyva a Várszínház épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A Müpában rezidens intézményként évi száz nap táncelőadásait szervezi. Emellett a MOM Kulturális Központban, a Hagyományok Házában, a Marczi Közösségi Térben valamint a Várkert Bazár új multikulturális színpadán láthatók előadások.

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével, 2016 őszén kapja meg új, saját játszóhelyét, amelyet a táncművészeti előadások igényeire szabnak.

A Nemzeti Táncszínház szervezi a Budapest Táncfesztivált, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években a Shen Wei Dance Arts (USA), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA), a Grupo Corpo (BR) és a Company fabrik Potsdam (D) a Kylián Production (NL), a Doug Varone and Dancers (USA) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon.

BUDAPEST TÁNCFESZTIVÁL – Program
FEBRUÁR 24 – MÁRCIUS 3.

2016. február 24., szerda, 19.00 Müpa Fesztivál Színház
Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA)

2016. február 25., csütörtök, 19.00 Müpa Fesztivál Színház
Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA)

2016. február 26., péntek, 19.00 MOM Kulturális Központ
TÁNC ÉS…
Tánc és Kreativitás
Lakatos János előadás-sorozata

2016. február 27., szombat, 19.00 Müpa Fesztivál Színház
Subjects (bemutató) / Árnyak és vágyak / Moderato Cantabile
Szegedi Kortárs Balett

2016. február 27., szombat, 19.00 MOM Kulturális Központ
Sziluett Cinema
Góbi Rita Társulata

2016. február 29., hétfő, 19.00 Müpa Fesztivál Színház
A hattyúk tava
Pécsi Balett

2016. március 1., kedd, 19.00 MOM Kulturális Központ
Kérész a Trezorban
Az Artus és a Közép-Európa Táncszínház közös produkciója

2016. március 2., szerda, 19.00 Müpa Fesztivál Színház
Spectral Evidence / La Stravaganza
The New York Pieces
Ballet Preljocaj

2016. március 2., szerda, 19.00 MOM Kulturális Központ
Körtánc
Duna Táncműhely

2016. március 3., csütörtök, 19.00 Müpa Fesztivál Színház
Spectral Evidence / La Stravaganza
The New York Pieces
Ballet Preljocaj

2016. március 3., csütörtök, 19.00 MOM Kulturális Központ
Verdi–Topolánszky–Fodor: Traviata
GG Tánc Eger / Inversedance – Fodor Zoltán Társulata

2016. február 24. Bethlen Téri Színház
Horda2
NTSZ−KET−Káva tánc/színházi nevelési program középiskolai osztályoknak

2016. február 25. Bethlen Téri Színház
Igaz történet alapján
NTSZ−KET−Káva tánc/színházi nevelési program általános iskolák 6-8. évfolyamosainak

Forrás: Nemzeti Táncszínház
,