Újjáalkotni a világot – Kováts Borbála kiállítása az Artézi Galériában

Kováts Borbála a mindennapi valóságot tárja elénk – de előbb darabokra szedi, majd teljesen egyedi módon újjáalkotja a körülöttünk lévő világot. Az elmúlt egy évben készült műveiből az Artézi Galériában nyílt kiállítás.

Szösszenet 1.

Szösszenet 1.

Kováts Borbála az 1990-es évek vége óta használja a számítógépet az alkotásaihoz: részben manuálisan készített és beszkennelt, nagyobb részben digitális fotókon megörökített alapanyagokból indul ki, de ezekből teljesen új struktúrákat hoz létre. „Kováts Borbála képein a laikus szem ismerős motívumokat keres – és néha talál is egy-egy részletet, ami fémdobozra vagy szemüvegre emlékeztet. Azonban a művészi szándék a létező világ lenyomataiból egy teljesen új univerzumot teremt” – mondta Vargha János a képzőművész legújabb alkotásait bemutató kiállítás megnyitóján az Artézi Galériában.

Sárga struktúra

Sárga struktúra

Az újjárendeződő felületeknek, struktúráknak fontos alkotóeleme a ritmus. Az alkotó keresi az egyensúlyt a szabály, a rend és a szerves rendezetlenség között. Egyes képeken a rendező elv dinamikus hatást kelt, ilyenkor mintha éppen a törés, a fragmentálódás pillanatát látnánk. Más esetekben a nonfiguratív kompozíció stabil rendszerre épül. A valós látványról készült képek virtuális térbe kerülve átalakulnak. Egyes valóságelemeket mintha felismernénk, azonban a közeg és a tér új, így az ismerős elemek jelentése is megváltozik a képfelületen.

Szél

Szél

A virtuális közegben készült kép végül visszatér az anyagi valóságba, így egészben és minden részletében megtekinthető. A megnyitón elhangzott, hogy a digitális technológia használata ellenére minden kiállított alkotás teljesen egyedi és megismételhetetlen mű, hiszen tintasugaras nyomtatóval nyerte el végső megjelenését.

Vörös-szürke struktúra

Vörös-szürke struktúra

Kováts Borbála az alkotómunka mellett jelenleg grafika szaktörténetet és tanulmányrajzot oktat a Budai Rajziskolában, emellett tervezőgrafikusként is dolgozik. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, műveit számos hazai kiállítás mellett az USA-ban, Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában, Macedóniában és Romániában is kiállították már.

Forrás: Artézi Galéria