Újra Színművészeti Egyetemek (SZEM) Fesztiválja a Miskolci Nemzeti Színházban!

A SZEM 2016-ban is a fiatalos lendület, az új hangok, új témák és színházi formák fesztiválja! Február 3. és 6. között ismét sor kerül a már hagyományos európai színművészeti egyetemek szemléjére a Miskolci Nemzeti Színházban! Idén a Kamaraszínházba és a Játékszínbe költözik a fesztivál, amire izgalmas produkciókat várunk Prágából, Párizsból és Marosvásárhelyről is! Többek között lesz kortárs magyar dráma Egressy Zoltántól, Weöres Sándor egyik klasszikusát is láthatják a nézők, fiatal francia látványtervezők diplomamunkája érkezik Párizsból, és lesz olyan előadás is, amelyben Európa, és benne Magyarország mai helyzetéről kapunk kendőzetlenül őszinte képet.

Fotó: Hajdufi Péter

Fotó: Hajdufi Péter

A fesztivál emellett otthont ad a Magyar Képzőművészeti Egyetem első és másodéves látványtervező MA szakos hallgatóinak kiállításának, esténként pedig szakmai beszélgetéseket is tartunk az előadások után – ezért nagy szeretettel várunk minden kedves nézőt és résztvevőt az idei SZEMre, ahol Európa fiatal tehetségei oszthatják meg munkáikat a miskolci közönséggel és egymással, és megmutathatják, milyen szerintük a jövő színháza!

Fotó: Hajdufi Péter

Fotó: Hajdufi Péter

FESZTIVÁLPROGRAM 2016

Párizs, Prága, Budapest, Marosvásárhely és Kaposvár

WEÖRES SÁNDOR: PSYCHÉ – Kaposvári Egyetem Művészeti Kar (KE), Kaposvár, Magyarország (r. Vidnyánszky Attila)

A Kaposvári Egyetem, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában Weöres Sándor művészetének megfejthetetlen titoktárát dolgozzák fel a kaposvári egyetem fiataljai, miközben Weöres költői világába kalauzolják a miskolci nézőket. Buja és szemérmes erotika, magával ragadó, mélységes emberismeret, valós és képzelt kísértések és kísértetek, mindez tüllök és fátylak között… Az előadás különlegessége, hogy nem egy, hanem minden női szereplő Psyché – mert minden nőben ott él, szunnyad vagy kitörni kész a lázadó, szabadságra és szerelemre vágyó Psyché.

Az előadást 18 éven felülieknek ajánljuk!

Időpont: 2016. február 3. 19:00. Kamaraszínház

FELHŐFI-KISS LÁSZLÓ: FÜRDŐAVATÁS AVAGY KI MENT KI?! – Az Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány előadása, Budapest, Magyarország (r. Felhőfi-Kiss László)

A végzős kaposvári színészhallgatók formabontó előadása nem hagyományos színházi térben, hanem azon kívül játszódik – célja pedig a mai magyar valóság szatirikus ábrázolása. A fiatal alkotók előadása szól a politikusi képmutatásról, egy család konfliktusairól, a hatalom mindent megrontó hatásáról, no meg egy fürdőavatásról – de mindig a humor nyelvén, az emberi esendőség felől szemlélve korunk eseményeit.

Időpont: 2016. február 3. 22:30. Helynekem (Külső helyszín!)

Fotó: Hajdufi Péter

Fotó: Hajdufi Péter

JENS RASCHKE: ALSZANAK A HALAK? – Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Budapest, Magyarország (r. Szilágyi Bálint e.h.)

A kortárs Jens Raschke díjnyertes darabjában a gyermekek nyelvén beszél komoly témákról, szeretetről és a veszteség fájdalmáról. Főhőse Jette, a tízéves kislány, aki elvesztette Emilt, szeretett kisöccsét – most pedig útnak indul, hogy megtalálja őt, és hogy elmesélje neki mi minden történt, amióta nem találkoztak. A bábtechnikát is alkalmazó, felemelő előadásban szó esik az élet kicsi, nagy és utolsó kérdéseiről is. A szeretet pedig leküzdi a legnagyobb távolságokat is.

Az előadást 10 éves kortól ajánljuk!

Időpont: 2016. február 4. 10:30. Játékszín

GÓG – Prágai Előadóművészeti Egyetem, Színművészeti Kar (DAMU), Prága, Csehország

Giovanni Papini (1881-1956) író, költő, újságíró azonos című 1931-es szatirikus regénye által ihletett előadás. A két fiatal cseh alkotó a világutazó GóG alakján keresztül látják és láttatják a világot. Felmerül a kérdés, hogy mennyi változott a világ – és benne az ember! – 1931 óta.

Az ember egyetlen vitathatatlan tulajdona a saját énje. A belső énje. Egyedi vagyok? Ez az egyetlen én, amire szükségem van. Folyton. Szükségünk van önmagunkra. Folyton. Elemésztjük magunkat. Egyszer. Emberek vagyunk. Kompromisszumok nélkül. Hallunk, látunk, gondolkodunk, beszélünk. Kompromisszumok nélkül. És én? Kompromisszumok nélkül. GóG vagyok.” (részlet az előadás ismertetőjéből)

Időpont: 2016. február 4. 17:30 és 19:30. Játékszín

Fotó: Hajdufi Péter

Fotó: Hajdufi Péter

PLAY HOUSE – Nemzeti Iparművészeti Egyetem (ENSAD), Párizs, Franciaország

Két karakter. Tizenhárom jelenet. Három fiatal francia művész közös munkája. Egy izgalmas, erősen látványcentrikus előadás az otthon fogalmáról, arról, hogyan vagyunk képesek együtt élni – hogy meddig tart az egyik ember szabadsága, és hol kezdődik a másé. Felmerül a kérdés: hogyan tudjuk felfedezni a mindennapi csodákat az életünkben – az igazán fontos pillanatokat az együttélés órái, napjai, évei között? Tudunk egyáltalán „otthont játszani?”

Az előadást Martin Crimp brit drámaíró azonos című darabja ihlette.

Időpont: 2016. február 4. 18:15 és 20:15. Kamaraszínház

EUGÈNE IONESCO: ALMA IMPROVIZÁCIÓK – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (UATM), Marosvásárhely, Románia (r. Gabi Cadariu)

Az Alma improvizációkban Molière-t igyekszem utánozni, a kritika egyfajta kritikájaként. Hibáztatom a kritikusokat a dogmatizmusokért, azért, mert félreértik a művészetet, mert nem hajlandóak megérteni a színházat. A jelenetekben általam ábrázolt kritikusok a militáns kritikusok közül valók. Ha meg is változtatja az arcát mindaz a rossz, amit emberek egymással művelnek, a mélyén rejlő természete nem változik. Azért írtam meg ezt a darabot, hogy magamnak tegyek fel kérdéseket ezzel a témával, ezzel a rejtéllyel kapcsolatban.” (Eugène Ionesco saját drámájáról)

Időpont: 2016. február 5. 19:00. Kamaraszínház

Fotó: Hajdufi Péter

Fotó: Hajdufi Péter

EGRESSY ZOLTÁN: 4 x 100 – Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (UATM), Marosvásárhely, Románia (r. Sebestyén Aba)

„Nem győzni kell, hanem legyőzni! Ez a sport.”

A magyar nemzeti női futóváltó tagjai versenyre készülnek. Számtalan viszonyt látunk, és számtalan viszály bontakozik ki. Küzdelem férfi és nő, nő és nő között, vetélytársak és bajtársak között, céljaink és csalódásaink között. Mennyit ér a nemzeti öntudat? Van manapság, ami nem eladó? Egyáltalán, sikerül megfutni a szintet? És mi van, ha nem?

Az igazi verseny az öltözőben dől el.

Időpont: 2016. február 5. 17:00. Játékszín

CHARLOTTE ROOS – JULI ZEH: SÁRGA VONAL – Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), Budapest, Magyarország (r. Zsámbéki Gábor)

Egy észak-afrikai halász hajótörést szenved, majd illegális bevándorlás gyanúja miatt letartóztatja az Európai Unió határőrizeti alakulata. Egy kortárs performansz-művész elárverezteti magát a líbiai forradalmárok támogatása érdekében. Közben a barátja egyre elkeseredettebb a társadalmi viszonyok szűkössége és korlátozottsága miatt, egy nyájmenedzser pedig a nyájtartás optimalizálásról tart előadást. A Charlotte Roos – Juli Zeh szerzőpáros ezekből a – látszólag szerteágazó – történetekből írt színdarabot az arab tavaszról, a társadalmi kötöttségekkel szembeni lázadás lehetőségeiről, illetve arról, hogy mennyire vagyunk hajlandóak feláldozni és korlátozni a szabadságunkat a biztonságunk érdekében.

Időpont: 2016. február 6. 17:00 és 19:30. Játékszín

Bővebb információ: www.miskolciszem.hu

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
,