Fischer Ádám vezényli 2016 első koncertjeit

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertjeivel, Haydn A teremtés című oratóriumával indítja az új évet a Müpa január 1-jén. Délután 16 órától a mű legemlékezetesebb részletei csendülnek fel a Müpa 10–14 éveseknek szóló matinékoncertjeinek „újévi kiadásában” – a haydni nyelvet anyanyelvi szinten értő Fischer Ádám magyarázatával és vezényletével.

haydnphil3_BernhardWolff

Évek óta hagyomány, hogy a Müpa Haydn-oratóriummal nyitja az új esztendőt. 2016-ban ismét az első újévi hangverseny karmestere, a Haydn-muzsika elkötelezett előadója, Fischer Ádám lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumára – ráadásul két alkalommal is. A Kossuth-díjas dirigenst mindkét koncerten annak a zenekarnak az élén láthatjuk, amelyet 1987-ben ő alapított, majd vezetett több mind húsz esztendőn át, és ezzel az együttessel vette lemezre a bécsi szerző valamennyi szimfóniáját. A stafétabotot 2015 őszén adta át a nagyszerű csellistának, Nicolas Altstaedtnek, míg a társulat alapítója tiszteletbeli karmesterként dolgozik tovább az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarral.

Az oratórium főszerepét az esti koncerten a Bécsi Állami Operaház kilencvenkét főt számláló kórusa játssza, amely Herbert von Karajantól Franz Welser-Möstig számtalan meghatározó karmesterrel dolgozott együtt fennállása során. A szopránszólót éneklő Celeng Mária 2013 elején debütált a Magyar Állami Operaházban, fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a milánói Scalában is, a cardiffi Singer of the World világversenyen pedig az öt legjobb között végzett. A Berlinben és Budapesten is aktív Szigetvári Dávid 2012-ben első helyezett volt a rangos lipcsei Bach-verseny ének kategóriájában, Florian Boesch pedig az egyik legfoglalkoztatottabb oratóriuménekes, akit Nikolaus Harnoncourt és René Jacobs gyakran hív meg produkcióiba.

A teremtés minden korosztálynak szól, így délután 16 órától matinékoncerten is felcsendülnek az esti hangversenyen elhangzó mű leglátványosabb részletei – a haydni nyelvet anyanyelvi szinten ismerő Fischer Ádám értő magyarázatával és vezényletével, és annak az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak a közreműködésével, akik meghódították a nagyvilág megannyi klasszikus zenei rendezvénysorozatát a BBC londoni Proms-koncertjeitől a New York-i Mostly Mozart fesztiválig.

Facebook: https://www.facebook.com/events/1522319268090888/

2016. január 1., 16:00–17:00
Újévi matinékoncert – Haydn: A teremtés
Oratórium-keresztmetszet
https://www.mupa.hu/program/haydn-a-teremtes-ujevi-matinekoncert-2016-01-01_16-00-bbnh

2016. január 1., 19:00
Újévi hangverseny – Haydn: A teremtés
https://www.mupa.hu/program/haydn-a-teremtes-2016-01-01_19-00-bbnh

Forrás: Müpa