Kinevezések

Újabb öt évre kapott vezetői megbízatást Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója-művészeti vezetője, aki májusban kezdi meg következő ciklusát az intézmény élén. Új vezető karnagya lesz januártól a Kodály Kórusnak, Szabó Sipos Máté személyében.

Somogyi-Tóth Dánielt december 17-én, csütörtökön választotta újra egyhangú szavazáson a debreceni közgyűlés, így újabb öt évig igazgathatja a Kodály Filharmonikusokat és a Kodály Kórust egyesítő intézményt, illetve tölti be a Csokonai Nemzeti Színház zeneigazgatói posztját. A karmester 2011 májusa óta a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője, irányítása alatt a város professzionális zeneművészeti együttesei komoly eredményeket produkált: a markáns arculatváltásnak és a tudatos közönségépítésnek köszönhetően a fiataloktól az idősebbekig széles spektrumú nézői rétegeket szólítottak meg az együttesek. Ennek és a műfaji nyitásnak is betudható, hogy megtöbbszöröződött a koncertekre bérleteket váltók száma, így ma már lényegesen többen látogatják a komolyzenei hangversenyeket a cívisvárosban, mint korábban.

Somogyi-Tóth Dániel

Somogyi-Tóth Dániel

Somogyi-Tóth Dániel 1981-ben született Budapesten. A Bartók Béla Konzervatóriumot zongora és zeneszerzés szakon végezte el, majd 2006-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester és orgona szakán Gál Tamás, Ligeti András és Lehotka Gábor növendékeként. Évekig a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar állandó orgonistája, zongoristája és csembalistája, Ligeti András zeneigazgató asszisztense volt. Zenekari tagként, szólistaként vagy karmesterként többek között Tel-Avivban, Zürichben, Lausanne-ban, Rómában, Bukarestben, Prágában és Párizsban lépett fel, és olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Nigel Kennedy, Sir Neville Marriner, Jurij Szimonov, Miklósa Erika, Laurent Petitgirard, Bobby McFerrin, vagy az Orchestre de la Suisse Romande. 2007 és 2011 között a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és karmestere volt, az együttessel 2008-ban Príma-díjat kapott. 2009-től napjainkig a Budapesti Operettszínház állandó vendégkarmestere, 2011-ben pedig a Pécsi Nemzeti Színház operakarmestere volt. Debreceni intézményvezetői munkája mellett rendszeresen koncertező orgonaművész is, ebben a minőségében a cívisváros közönsége előtt is rendszeresen fellép.

Eldőlt az is, hogy Szabó Sipos Máté töltheti be a következő két évben a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagyi posztját, melyre korábban pályázatot hirdetett az intézmény. A karmester megbízatása 2016. január elsejétől 2017. december 31-éig tart. Személye nem ismeretlen sem az énekkar tagjai, sem pedig a debreceni közönség előtt, hiszen 2000-2003 között ő irányította a Kodály Kórust, de az utóbbi évadokban is több hangversenyen találkozhattak vele a koncertlátogatók. A szakember várhatóan a Csokonai Színház operatagozatának fejlesztésében is meghatározó szerepet kap.

Szabó Sipos Máté

Szabó Sipos Máté

Szabó Sipos Máté 1964-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait zongoristaként kezdte. 1990-ben Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán először karvezetői, ének és zeneelmélet tanári diplomát szerzett, majd 1995-ben Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán kitüntetéssel végzett Lukács Ervin karmesterképző osztályában is. 1989-2000 között a Nemzeti Énekkar szólamvezetője volt, majd 1995 óta az Egri Szimfonikus Zenekarnak vezető karmestere lett, mely funkciót máig betölti. 1998-ban a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara asszisztens karmesterévé választotta. 1994 és 2004 között a Liszt F. Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, karvezetés tanára, majd 2000-2003 között a Kodály Kórus művészeti vezetője. 2000-től egészen napjainkig a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny művészeti bizottságának tagja. Szabó Sipos Máté 2003-2014 között a Magyar Állami Operaház karigazgatója és karmestere volt. Együtteseivel és több neves zenekar vendégeként dirigált hangversenyeket, operaelőadásokat itthon és külföldön egyaránt (Ausztria, Csehország Lengyelország, Németország, Olaszország, Mexikó, Svájc). Zsűritagként rendszeres meghívottja a legnagyobb nemzetközi kórusversenyeknek, mesterkurzusoknak. Különös hangsúlyt helyez az ifjúság zenei ismeretterjesztésére, mindezek mellett zeneterápiás foglalkozásokat is tart, speciális hangversenyeket hoz létre szellemileg és szociálisan sérült gyerekeknek. Zeneszerzőként és rendezőként is dolgozott már. Változatos zenei tevékenységét több díjjal is elismerték: Magyar Rádió nívódíj, Eger város Művészeti Nívódíja, Artisjus-díj, Pro Agria Kultúráért-díj.

Forrás: Kodály Filharmónia