Semana del Cine Español de Budapest, azaz a Spanyol Filmhét

Szerző: Ványi Viktória

2011 után három év kihagyással 2014-ben indították újra útjára a Spanyol Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az idei év kiemelkedik a rendezvények sorából, így nyilatkozott az Uránia igazgatója, Elekes Botond és Őexcellenciája José Ángel López Jorrín, a spanyol nagykövet is. A Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében rendkívüli filmek kerülnek a publikum elé december 2-7 között.

A megnyitón mindjárt, egy tavaly Daniel Monzón által rendezett (2014), 16 nevezéséből 4 Goya-díjra váltott kortárs alkotás, az El Niño szerepelt. Az Atlanti-óceánt és a Földközi-tengert összekötő Gibraltár-szoros, határmezsgye Afrika, Marokkó és a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár, ill. Spanyolország között. Ez a ránézésre sem egyszerű állapot könnyűszerrel ad lehetőséget a csempészek számára, jelenesetben a drogkartellek tevékenységének. A spanyol rendőrség osztaga tűt keres a szénakazalban, amikor a kikötő több ezer tonna szállítmányát vizsgálják át, napról napra, történetünkben épp két éve sikertelenül. A nyomozásnak, lehallgatásoknak köszönhetően kezd összeállni a kirakós képe a csempészek útvonalát helikopterrel is követő rendőrök számára, de a nagyhalak leginkább csak egymást iktatják ki konkurenciaharcukban, míg a korrupció beférkőzik az állomány sorai közé is.

El Niño

El Niño

A történet másik szála három fiatal, akik a nagy ellátók mellett szeretnének beszállni a csempészetbe és elég őrültek is hozzá, hogy megtegyék, persze a kimenetel nem lehet kétséges, a drogcsempészet nem életbiztosítás. Közben, ahogy az lenni szokott, szövődnek a szerelmek, küzdenek a barátságok és káprázatosan gyönyörű a táj.

A már-már happy end gyanús befejezésnek jót tesz az azt megtörő realista félhang. Összességében az elkeserítő élethelyzetek megjelenítése izgalmas két órát tartogat a néző számára, igazolva, hogy az amerikai dömping mellett/helyett igenis helye van az európai filmalkotásoknak.

Más kortárs filmek mellett műsorra kerül a 2015 februárjában, a Spanyol Filmakadémia által életműdíjjal kitüntetett színész, Antonio Banderas kevéssé ismert, még Spanyolországban forgatott munkásságának válogatása öt film erejéig, majd a filmhét zárásaként Angel Sanz Briz válaszútja című dokumentumfilmet tekintheti meg a közönség, ahol maga a rendező, José Alejandro González Baztán is tiszteletét teszi. Ángel Sanz Briz a vészkorszak idején volt spanyol nagykövet Magyarországon, mialatt közel 5500 zsidó életét mentette meg.

A Spanyol Filmhét programja:
http://www.urania-nf.hu/esemenyek/517/2015/12/02/spanyol-filmhet-2015

Fotó forrása: Uránia Nemzeti Filmszínház