Woody Allen-klasszikusok újra mozivásznon

Woody Allen idén ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorára tűzi életművének öt kiemelkedő filmjét. A vetítéssorozatot december 1-jén az Annie Hall nyitja, a filmet magyar szinkronnal, 35mm-es filmszalagról vetítik.

Annie Hall

Annie Hall

1935. december 1-jén Brooklynban napvilágot látott korunk egyik legjobb forgatókönyvírója és filmrendezője, aki olyan iróniával és játékos kedvvel beszél az élet legfontosabb dolgairól – identitásról, vonzalomról, múltról, bűnökről és vétkekről, istenről és emberről, az alkotásról és a mindezekkel kapcsolatos szorongásairól –, mint senki más.

Manhattan

Manhattan

Woody Allen születésnapja alkalmából az Urániában retrospektív sorozat keretében vetítik rendkívül gazdag életművének öt darabját. A vetítéssorozathoz később országszerte számos további mozi csatlakozik, többek között Szegeden, Egerben, Miskolcon, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Békéscsabán és Szolnokon is lesznek vetítések.

Hannah és nővérei

Hannah és nővérei

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban a sorozatot december 1-jén, kedden este 7 órakor a négy Oscar-díjjal elismert Annie Hall (1977) nyitja, amelyet alig néhány hete minden idők legviccesebb forgatókönyvének választott az Amerikai Írók Céhe. Az ünnepi alkalmon meglepetés várja a nézőket, akik a következő hetekben további négy Woody Allen-klasszikust tekinthetnek meg: december 15-én a Manhattan (1979), január 12-én a Hannah és nővérei (1986), január 26-án A Jade skorpió átka (2001), február 9-én pedig a Hollywoody történet (2002) kerül a vászonra.

A Jade skorpió átka

A Jade skorpió átka

A válogatásban felvillannak a mester kedvenc témái – szerelmi és bűnügyi bonyodalmak, alkotói válságok és mély önvizsgálatok –, és felvonulnak a legfontosabb alkotó- és színésztársai. A sorozat első két darabját a legendás magyar szinkronnal vetítik – Woody Allen magyar hangja Kern András –, a másik három filmet eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják az érdeklődők.

A fővárosi vetítésekre jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján. Részletek: http://www.urania-nf.hu

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1087668484578786/

Hollywoody történet

Hollywoody történet

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház