Szerdán kezdődik a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál – November 25-29. között tizenhat egész estés film várja a közönséget

A hat versenyfilm mellett további tíz egész estés animáció is látható lesz a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, melyet november 25-29. között rendeznek meg Budapesten. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban az Art+ Cinemában és a Szlovák Intézetben futnak majd a világ legfrissebb és legizgalmasabb rajzfilmjei.

Amikor Marnie ott volt

Amikor Marnie ott volt

November 25-én, szerdán 19 órakor A próféta című alkotás nyitja meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A filmben egy kitalált szigeten Almitra, a csintalan nyolcéves kislány találkozik egy politikai fogollyal, Mustafával. Ebből a véletlen találkozásból valószínűtlen barátság alakul. Kahlil Gibran számtalan nyelven megjelent klasszikusából az animáció legnevesebb alkotói – többek között Tomm Moore, Roger Allers és Bill Plympton – közösen készítettek rajzjátékfilmet. Szintén a nyitónapon, szerdán 21 órakor, majd vasárnap 17 órakor lesz látható az Uránia moziban az Amikor Marnie ott volt című japán film. Anna Hokkaidót a nevelőotthonból egy álmos városkába küldik, ahol napjait álmodozással tölti. Váratlanul összebarátkozik Marnie-val, aki elfogadja őt olyannak, amilyen, ő mégis hamar kételkedni kezd új barátjában.

Rendkívüli mesék

Rendkívüli mesék

A november 26-án 19:30-kor az Art+ Cinemában, illetve pénteken 16 órakor az Urániában futó Rendkívüli mesékben a Halál Poe tudomására hozza, hogy érte jött, s a költő megpróbál magának haladékot nyerni az élők világában. A vetítések után a közönség találkozhat Stephan Roelants producerrel. A film december 10-étől látható a hazai mozikban a Vertigo forgalmazásában. November 27-én, pénteken 19:30 az Art + Cinemában, illetve másnap 16 órakor a Puskin moziban pereg majd A halbolt hercegnője című cseh animáció, A kis hableány modern adaptációja egy forgalmas kikötőben játszódik, a modern hableány pedig egy night club dörzsölt tulajdonosába habarodik bele. November 27-én 19 órakor a Puskinban, majd vasárnap 19 órakor az Urániában vetítik A fiú és a szörnyeteg című japán animációt. Mamoru Hosoda legújabb filmjében egy fiú kóborol Tokió utcáin. Váratlanul egy különös lénnyel találkozik, aki egy párhuzamos világból érkezett, hogy tanítványt találjon magának. A film január 14-én kerül a hazai mozikba a Mozinet forgalmazásában.

A fiú és a szörnyeteg

A fiú és a szörnyeteg

November 28-án, szombaton 19:30- kor az Art+ Cinemában és másnap 19 órakor a Puskin moziban vetítik a Megszállva című spanyol filmet, melyben Trini, a híres flamenco táncos élete fenekestül felfordul, amikor férje meghal. Trini mély depresszióba zuhan, fia, Damien viselkedése pedig kezelhetetlenné válik. Mit tehet ebben a helyzetben Lenin atya? Szombaton 21 órakor az Art+ Cinemában lesz látható A véres asszony című szlovák animáció. A Báthory Erzsébet borzalmas tetteiről szóló legendákból merítve Viktor Kubal, a szlovák animáció egyik alapművét készítette el, melyben a horrorisztikus elemek és a parodisztikus megoldások különlegesen ötvöződnek – mindezt minimalista stílusban.

November 28-án szombaton 17:30-kor, majd másnap 20:30-kor a Puskinban pereg a Kövek a zsebemben című amerikai-lett film. Az 1920-as évek végén egy fiatal hölgy szerelmes lesz egy nála 30 évvel idősebb, kalandvágyó férfiba, aki annyira féltékeny rá, hogy eldugja őt egy erdőbe, ahol Anna nyolc gyereket szül neki. Beüt a nagy gazdasági világválság, aztán jön a náci és a szovjet invázió. Majd évekkel később egy fiatal művész, Signe megpróbálja kideríteni, hogy halt meg a nagyanyja, Anna.  November 29-én, vasárnap 17 órakor az Art+ Cinemában vetítik Az éden széle című osztrák-amerikai animáció, mely kilenc olyan élettörténeteket mesél el, amelyekben az a közös, hogy egy “isteni terv” alapján jöttek létre.

A 13. Anilogue-ot november 28-án szombaton 19 órakor (ismétlés: vasárnap 15 óra) Charlie Kaufman és Duke Johnson a velencei fesztivál nagydíját elnyert Anomalisa zárja. Ez a gyönyörűen gyengéd, abszurdan humoros, álomszerű alkotás Charlie Kaufman (Adaptáció, A John Malkovich menet) első animációs munkája, mely elnyerte a velencei fesztivál nagydíját.

A fesztivál teljes programja a honlapon található: www.anilogue.com.

Forrás: Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
,