Felfelé vezető utakat keres Pataki Ferenc Posztgraduális című kiállításán

Pozdorja, préselt fa, furnér, rétegelt papír, vászon – rendkívül változatos alapanyagokat használó, sokszínű művekből nyílt kiállítás az Artézi Galériában. A festmények és installációk többsége az idén 74 éves Pataki Ferenc életművének legújabb szakaszából származik, és bevallottan az ég felé tekintve készült.

Pataki Ferenc: Ég felé

Pataki Ferenc: Ég felé

Posztgraduális címmel nyílt kiállítás 2015. november 7-én az Artézi Galériában Pataki Ferenc műveiből. A szegedi származású festőművész, grafikus a tárlatra olyan műveket válogatott, amelyek a fejlődés, a felfelé törekvés gondolatköréhez kapcsolódnak. A kiállított képanyag tanúsága szerint az idén 74 éves művész az utóbbi években különösen sokat alkotott az „égre tekintve”: 2015-ben fejezte be például az Emelkedj föl és az Ég felé című képeket, az Égi mező tavaly készült, de sok más alkotása is valamilyen módon a transzcendentális felé irányul (pl. A nap kapujában, Hangok az éterből).

Pataki Ferenc: Égi jel

Pataki Ferenc: Égi jel

A kiállítást rendkívül sokszínűvé teszi a felhasznált alapanyagok változatossága: a vászon mellett rétegelt papírra, laminált farostra, furnérra, pozdorjára és fenyőfára vitte fel a művész a festéket, nem is beszélve az installációkhoz használt elemekről. „Méretben és kifejezésmódban is nagyon eltérőek ezek az alkotások, mégis összekapcsolja és harmóniába rendezi őket az a koncepció, ami Pataki Ferencet az alkotáskor vezette” – magyarázta Németh Géza, az Artézi Galéria művészeti vezetője.

A november 7-én tartott megnyitón Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő többek között Pataki Ferenc alföldi kötődésére és tanítói tevékenységére is felhívta a figyelmet, az emelkedett hangulatról pedig Révész Róbert muzsikája gondoskodott.

Forrás: Artézi Galéria