Mesenapot rendeznek a török kulturális központban

Mesemondás, rajzverseny, hagyományos török árnyjáték és bábelőadás is várja az érdeklődőket november 28-án a budapesti Yunus Emre Enstitüsü Török Kulturális Központban.

Délelőtt a török, délután a magyar gyerekek hallgathatnak meséket, majd a meghallgatott történetek alapján rajzversenyt is rendeznek – közölte a kulturális központ az MTI-vel.

Az Ankarai Szellemi Kulturális Örökség Múzeuma jóvoltából hagyományos árnyjáték-előadás is várja kora délután először a török, majd a magyar gyerekeket, akik Karagöz és Hacivat történeteit láthatják. Karagöz egy tanulatlan, ám szókimondó és szellemes parasztlegény, Hacivat pedig egy művelt városlakó. A főszereplésükkel zajló árnyjáték valószínűleg a 16. században terjedt el az Oszmán Birodalomban. Régebben főtereken, kávéházakban játszották, és az egyik legkedveltebb szórakoztatási forma volt. Mára háttérbe szorult, főképp gyerekeknek szánt színházi előadásokon, hagyományőrző programokon találkozni vele.

Írd meg a saját meséd címmel „mesegyártó játékot” is rendeznek a gyerekeknek, 18 órától pedig a Budapest Bábszínház színészei a Gül baba című bábjátékkal várják a családokat.

Napközben a látogatók vásárolhatnak törökből magyarra lefordított meséket, fotózkodhatnak török mesefigurákkal, megtudhatják, hogyan kell töltött szőlőlevelet készíteni, de lesz cukorka- és édességosztogatás, valamint a legkisebbeket török mesefigurás színezőkkel is várják.

Forrás: MTI