A vámkisasszony ősbemutatóra készül a Manna

Ismét ősbemutatóra készül a Manna: augusztus 2-án látható Zsámbékon Harangi Mária rendezése, A vámkisasszony.

vamkisasszony_foto3Kállai R. Gábor díjnyertes novelláját Harangi Mária rendezésében láthatja a közönség augusztus 2-án 20 órától a zsámbéki Ifjúsági Házban.

2005-ben a Magyar Napló az Év novellájának választotta Kállai R. Gábor művét, melyet most először láthatunk színpadon, két nőnek köszönhetően. A monodráma ötlete Czifra Krisztina színésznőé, aki már többször játszott korábban Kállai R. dokumentumjátékaiban, és a közös munkák során felkérte a szerzőt, hogy írjon egy neki való darabot. A vámkisasszony című novella átírásával született a monológ, melyet a rendező, Harangi Mária az augusztusi ősbemutatóra egy-két verssel egészített ki.

Kállai szerint fontos, hogy olyan színésznő játssza el ez a szerepet, aki hozza a szigorú hivatalnokot, a léha szépséget, a meditáló kékharisnyát, az esendő középkorú asszonyságot, a kardos menyecskét, hiszen az előadás alapja az örökérvényű Don Juan téma.

A Manna produkciójaként készülő monodrámát Czifra Krisztina adja elő, amelyben a vámkisasszony egy állami hivatalnok, emancipált nő – a XVIII‒XXI. századból, mivel a szerző egyszerre tartja a maga korában, s adaptálja a problémát és a történetet a XXI. század elejére is. Jelmez- és kelléktára több kort érint – így alakítja univerzálissá a szituációt.

vamkisasszony_foto4

Egy fegyelmezett, önálló, középkorú nő jól felépített, kellőképpen szabályozott hivatali és magánéletéletébe pillanthatunk be, amely egy csapásra fordul ki sarkaiból egy váratlan hír hatására… Egy férfi érkezik az asszony életébe. A kísértés házhoz jön – hiszen a vendég azon a kapun át érkezik majd a városba, ahol hősünk teljesít szolgálatot. A végkimenetel pedig nem kérdéses… Mit tud kezdeni a maga kreálta, magára kényszerített szereppel?
Hogyan dől össze pillanatok alatt az én-építmény, és hogyan küzd a végsőkig, még önmagát megtévesztve is a „magam ura vagyok” látszat megóvásáért?

vamkisasszony_promo_foto

A női függetlenedés, a férfi szakmáknak a gyengébbik nem által való meghódítása, az oly divatos egyenjogúsági harcok és jelszavak, a nemek közti vágyott különbségtétel-eltörlés korában izgalmas, égető kérdéseket vet fel A vámkisasszony dilemmája. Helyzete sok mai nő elé tart tükröt, s szegezi nekik a kérdést: lehetséges-e – s ha igen, hogyan, milyen áron – szembemenni, ellenállni…

vamkisasszony_foto7A VÁMKISASSZONY
Író: Kállai R. Gábor
Dramaturg: Szűcs Katalin

Játssza: Czifra Krisztina

Zene: Czifra Zoltán
Mozgás: Fejes Kitty
Jelmez: Nagy Viktória

Produkciós vezető: Gáspár Anna
Rendező: Harangi Mária

Forrás: Manna Produkció