Hőség – Hűsítő múzeumok várják a látogatókat

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kiállítóterei szinte 100 százalékban légkondicionáltak, és a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) kiállítótereinek nagyobb része klimatizált.

A MNM kiállítóterei szinte 100 százalékosan légkondicionáltak, ezt a műtárgyvédelmi szempontok is megkövetelik, a restaurátorok rendszeresen mérik az értékeket. A római Lapidarium, a földszinti Pulszky-terem, az 1. emeleten a régészeti állandó kiállítás és a koronázási palást kiállítás, valamint a 2. emeleten a József-nádor termek légkondicionáltak. A földszinten a középkori kőtár, a 2. emeleten az állandó történeti kiállítás nem légkondicionált, a tárlat néhány termében mobil klíma működik. Az 1. emeleten az Apponyi-folyosó és a Todoreszku terem légkondicionálása kiépítés alatt van – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az MNG A épülete teljes egészében – beleértve a nyitott aulákat is – klimatizált. A főépület nyitott kupolaterei nem klimatizáltak, ezekben a terekben hajnali átszellőztetéssel próbálják megakadályozni, hogy túlmelegedjenek a terek.

A szentendrei Skanzen júliusban és augusztusban frissítő elemekkel teszi komfortosabbá a múzeumi kalandozást. A házak között párakapu frissíti fel a látogatókat, akik a játékudvarban vizes játékokat próbálhatnak ki, a vízimalomban fejtörőket oldhatnak meg, a boszorkánykonyhában menta- és citromfűteával hűsíthetik magukat, valamint megismerhetik a hideg nyalat elkészítését is.

Forrás: MTI