Nem mindennapi helyszíneken rendezik a Budapest Essentials fesztivált

Négy napon át nem mindennapi helyszíneken rendezett koncertekkel, filmvetítésekkel, mozielőadásokkal, kulináris és kulturális programokkal várja az érdeklődőket a főváros számos pontján a Budapest Essentials fesztivál.

A csütörtökön kezdődött rendezvény keretében a La Roux, Katy B, Solomun, Carl Craig és a többi sztárfellépő olyan különleges helyszíneken adnak koncertet, mint a Holnemvolt Park, a Vasúttörténeti Park, a Várkert Bazár, a Vásárcsarnok, a Zwack Unicum Gyárudvar vagy a Palatinus Strandfürdő – mondták el a szervezők a program sajtótájékoztatóján a Fővárosi Nagycirkuszban, amely például a Fran Palermo és a The Carbonfools csütörtök esti koncertjének ad helyet.

Fekete Péter, a nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos az eseményen kifejtette: azzal, hogy számos nem mindennapi helyszín között a cirkusz is befogadó intézményként vesz részt a programban, elindulhat egy párbeszéd az artistavilág és a zenei élet képviselői között. Ennek köszönhetően talán a koncerteket látogató fiatalok is bekapcsolódnak abba a diskurzusba, amely a cirkuszi műfaj helyét keresi a mai magyar kultúra palettáján.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerint a sorozat szervezőinek és a főváros vezetésének egy a célja: jobban kihasználni a fővárosban, a fővárosi terekben rejlő lehetőségeket. „A Budapest Essentials lehetőséget teremt arra, hogy más szemmel nézzük és újradefiniáljuk a viszonyunkat a várossal” – tette hozzá.

Mint mondta, a fesztiválhoz hasonló, alulról jövő kezdeményezések azért is fontosak, mert „azoktól indul, akik használják, érzik és értik a várost, és ezek mögé az innovatív elképzelések mögé tud beállni partnerként a város vezetése”.

A fesztivál karszalagjai a koncertek mellett kedvezményes belépőjegyként szolgálnak a főváros strandjaira, számos kiállítótérbe, valamint belvárosi éttermekbe, kávézókba, de még a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is, a Ludwig Múzeum aktuális tárlatait pedig mindvégig ingyenesen látogathatják a fesztivál vendégei.

Csütörtökön a La Roux, Astronautalis és a Garden City Movement lép fel a margitszigeti nagyszínpadon, pénteken ugyanitt a Middlemist Red, a Dry the River és a The Wombats váltja egymást, a Vasúttörténeti Parkban Carl Craig és Solomun, a Vidámparkban Dope D.O.D. és a Sub Focus, az Akvárium Klubban pedig Gold Panda felel majd a hangulatért.

Szombaton a Matiné Napozón tartott egész napos CityMatiné programsorozat után Austra, Katy B, az Aquarious Heaven és Nyma lép színpadra a Margitszigeten. Duke Dumont a Vásárcsarnokban, Peter Kruder a Zwack Unicum Gyárudvarán, ESKMO a Teslában, Kenny Larkin pedig az Akvárium Kishallban pörgeti a lemezeket. A koncertekkel párhuzamosan „spa party” indul a Széchenyi Fürdőben, de a Matiné Napozón is lesznek fellépők, az AKPH-Amoeba-SoulclapBudapest trió és a Punnany Massif zárókoncertjét pedig a Várkert Bazár Öntőház udvarán rendezik.

Mint azt a szervezők hangsúlyozták, a programokhoz egyedi városnéző túrák is kapcsolódnak a MOL Bubi és a Hosszúlépés jóvoltából. A Hollywoodi sétán például a vállalkozó kedvűek bejárhatják a tucatnyi kulisszatitkot rejtő, legismertebb fővárosi filmforgatási helyszíneket, a Made in Budapest túrán a legjobb manufaktúrák mutatkoznak be, de szerveznek 4-es metró sétát és a magyar divatvilág kulisszáit bemutató Hungarian Fashion Insider túrát is.

A Magyar Nemzeti Galéria közreműködésével megszervezett Restaurátor sétán Gippert László főrestaurátor mutatja be élőben, hogy is születik újjá egy festmény, az Instant Budapest Art néven, csak a fesztivál ideje alatt elérhető programon pedig Nádudvari Noémi esztéta segítségével vethetnek szakszerű pillantást az utca művészetére a résztvevők.

A Telep-Art Galériában Nekem Budapest címmel nyílik kiállítás a sorozat részeként, ahol olyan kortárs magyar művészek munkáit állítják ki, mint Hitka Viktória, Gáldi Vinkó Andi, Murányi Kristóf és Weiler Péter.

A programokról részletesen a fesztivál honlapján, a www.budapestessentials.com oldalon lehet tájékozódni.

Forrás: MTI