Átadták az Európai Unió irodalmi díjait

Átadták kedd este Brüsszelben az Európai Unió irodalmi díjait, amelyre idén a magyar Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét is érdemesnek tartotta a zsűri.

A díj átvételekor Szvoren Edina arról beszélt, nagyon örül annak, hogy sok olyan közös probléma, kérdés van, amely a többi díjazottat is foglalkoztatja.

A magyar szerző mellett idén az osztrák Carolina Schutti, a francia Gaelle Josse, a horvát Luka Bekavac, az ír Donal Ryan, az olasz Lorenzo Amurri, a litván Undine Radzeviciute, a norvég Ida Hegazi Hoyer, a lengyel Magdalena Parys, a portugál David Machado, a szlovák Svetlana Zuchova, valamint a svéd Sara Stridsberg vehette át a díjat Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztostól.

A magyar biztos azt mondta: a kitüntetettek munkája az európai irodalom sokszínűségének bizonyítéka.

„Mindegyik mű egyedi és egyedi módon európai” – fogalmazott Navracsics Tibor, aki arra is kitért, hogy ez az egyetlen irodalmi díj, amelyet nyelvre, korra, nemzetiségre való tekintet nélkül bármely feltörekvő író megkaphat a Kreatív Európa programban résztvevő országokból.

„Egyetlen más irodalmi díj sem tükrözi ennyire híven Európa nagyszerű kulturális sokszínűségét” – emelte ki.

Navracsics Tibor emlékeztetett, hogy a díj célja felhívni a figyelmet ezekre a „kivételes alkotókra”, és támogatni őket, hogy hazájukon kívül is eljuthassanak az olvasókhoz.

„Végső soron hidakat akarunk építeni az európai népek és kultúrák között. Ez most fontosabb, mint valaha” – hangsúlyozta a politikus, külön méltatva ezen a téren a műfordítók tevékenységét.

A magyar díjazott, Szvoren Edina 1974-ben született Budapesten. 1998-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2005 óta publikál rendszeresen, azóta több díjat és ösztöndíjat is elnyert. Első elbeszéléskötete Pertu címmel 2010-ben jelent meg, a második, amely az európai elismerést is elnyerte, két évvel később, 2012-ben a Palatinus Kiadónál.

A magyar írók közül korábban 2009-ben Szécsi Noémi, 2012-ben Horváth Viktor kapta meg az elismerést.

Forrás: MTI