The Bits: 1 koncert – 100 Beatles-dal

Családbarát Beatles-fesztiválnak ad otthont június utolsó vasárnapján a Városligeti Sörsátor. Az autentikus (négyfős) felállásban játszó The Bits Beatles emlékzenekar szinte a lehetetlenre vállalkozott, amikor a legendás liverpooli négyes teljes életművéből válogatva, egyetlen koncerten száz Beatles-dalt kíván bemutatni a nagyérdeműnek. És mindezt belépődíjmentesen.

The Bits

Talán a Guiness-rekordok könyvébe illő teljesítmény – még, ha nem is oda szánták –, amelyre a magyar Beatles-tribute zenekar készül: 2015. június 28-án vasárnap a Városligeti Sörsátor színpadán egész délutános és estés maratoni koncerttel tisztelegnek a nagy példakép előtt. A délután kettőkor kezdődő és este tíz óráig tartó műsorfolyamban kereken száz (!) Beatles-nóta csendül majd fel a The Bits – Beatles Emlékzenekar interpretálásában. Öt részben húsz-húsz ismert, emblematikus sláger és ritkán hallható, ínyencségnek számító dal fog elhangzani a legendás liverpooli négyesfogat 1962-től 1970-ig tartó időszakából. Miután egybehangzó vélemények szerint a Beatlest tartják az egyetemes zenetörténet egyik legtermékenyebb zenekarának, így nem könnyű feladatnak bizonyult és bizonyul (a folyamat e napokban is tart) a megfelelő dalok kiválasztása. A végeredmény a fiúk ízlését dicséri, amely vélhetőleg a közönség tetszését is elnyeri majd. A tervek szerint a „menetek” közötti szünetekben sem kell unatkozni az egybegyűlteknek: kvízjáték, színpadi beszélgetések igyekeznek ébren tartani a figyelmet.

És akik mindezt átnyújtják az 1 koncert – 100 dal Beatles fesztivál résztvevőinek, a két éve alakult, fiatal tehetséges muzsikusokat magában foglaló The Bits – Beatles Emlékzenekar. Amelyről nyugodtan kijelenthetjük, hogy szupergrupp, hiszen az autentikus felállásban működő négyesfogat tagjai más, neves bandákban már bizonyítottak. A különböző formációkat (és országokat, színpadokat) megjárt, valamint különböző stílusokból (pl. blues, brit-indie) érkezett tagokat a zene, és azon belül a Beatles szeretete tartja össze. No és az a fajta maximalizmus, amellyel a profi előadásmódra és megszólalásra törekszenek. Céljuk, hogy a Nagy Négyes dalait eredeti nyelven és koncertszerűen vigyék színpadra, persze a korabeli hangzás és alapok megtartása mellett.

Aki egy kicsit is elmélyedt a Beatles történetében és figyelmesen szemléli a róluk készült fotókat, videókat, láthatja, hogy Paul McCartney egy furcsa, hegedű alakú basszusgitáron hozza az alapokat. Ez pedig nem más, mint a legendás Höfner Violin bass, amellyel a The Bits bőgőse is méltán büszkélkedhet Sőt, a világ legnagyobb zeneipari kiállításán, a frankfurti Musikmesse-n a Höfner Guitars cég a magyar tribute zenekart választotta a hangszer promóciós képviselőjéül.

A zenekar eddigi működését számos hazai fellépés, közöttük balatoni turné, fővárosi klubestek, valamint a Hard Day’s Night album megjelenésének ötvenedik évfordulójának tiszteletére adott tematikus „lemezbemutató” koncert jellemzi. Idén márciusban a HELP című album ugyanerre a sorsra jutott, ám a fiúk egyik, kétségtelenül leggazdagabb élménye a 2014-es hollandiai Big Rivers Fesztiválon való megmérettetés, ahol a „hazai pályához” hasonlóan, frenetikus sikert tudhattak magukénak. A Hard Day’s Night lemez ismételt – immár nemzetközi közönség előtti – színpadra állítása mellett egy helyi fúvószenekarral, illetve kórussal közös fellépéssel is büszkélkedhetnek. Mindemellett a médiában is szívesen látott vendégek.

Minden, így remélhetőleg a jó idő is, adott lesz egy színvonalas, várhatóan kitűnő hangulatú, korhatár nélküli, családbarát és ingyenesen látogatható Beatles-fesztiválhoz, amelynek a Városligeti Sörsátor ad otthont, és várja kiváló ételekkel és italokkal – nem csak a Beatles rajongókat.

Facebook eseményoldal: https://www.facebook.com/events/1227177270641762/

Forrás: The Bits