Saul fia – újabb mérföldkő a francia-magyar audiovizuális kapcsolatokban

Az idei Cannes-i Filmfesztivál a Saul fiáról szólt, amely megkapta a zsűri Nagydíját, a kritikusok Fipresci-díját, valamint a François Chalais- és a hangmérnöki díjat is. A film már most az év egyik meghatározó alkotása.

E filmen keresztül megalkuvás és voyeurizmus nélkül mutatja meg magát nekünk a holokauszt, minden borzalmával együtt. Egy olyan környezetben, ahol a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus, az antiszemitizmus új erőre kap, ahol a Másik ellen elkövetett szóbeli és fizikai kegyetlenség nemhogy banálissá válik, de még a hatóságok és a társadalom közönye és elnézése is táplálja, a Saul fia a mindig időszerű és szükséges emlékezés feladatát látja el.

Cannes-i sikere mellett, több szálon is kötődik Franciaországhoz: a rendező évekig Párizsban élt, részt vett a fesztivál Résidence programjában, a forgatókönyvet Clara Royer-val, a prágai francia Társadalomtudományi Központ igazgatójával írta közösen, és a filmet a szintén francia Matthieu Taponier vágta.

E Franciaország és Magyarország közötti sikeres együttműködés a jövőbe mutat. A két ország filmipara még közelebb kerül egymáshoz egykészülő filmkoprodukciós megállapodásnak köszönhetően, amely a jövőben még inkább elősegíti a francia-magyarfilmes alkotások gyártását és forgalmazását.

Június 18-án, egy héttel a magyarországi bemutató után a filmet a Budapesti Francia Intézet is levetíti egy alkalommal eredeti nyelven, francia felirattal a rendező, Nemes Jeles László és a vágó, Matthieu Taponier jelenlétében. Ez az egyedülálló alkalom lehetőséget ad a budapesti frankofón közönségnek, hogy a filmet francia felirattal láthassa.

Saul fia – filmvetítés
rendezte: Nemes Jeles László
főszereplő: Röhrig Géza
filmdráma, 2015, 105’
Június 18. 19:30
Budapesti Francia Intézet, 1011 Fő u. 17.
Eredeti nyelven (jiddis, magyar és német), francia felirattal
A filmvetítést közönségtalálkozó követi francia nyelven, szinkrontolmácsolással.
Jegyár : 1500 Ft (Jegyvásárlás csak a helyszínen.)
A filmet forgalmazza a Mozinet.

Forrás: Budapesti Francia Intézet