Kettős siker a Pesti Magyar Színházban

Megállíthatatlan a Liza, a rókatündér az európai filmfesztiválokon: legutóbb május 28-án Madridban a Nocturna Fantasztikus Filmek Fesztiválján az összes megnyerhető díjat elhozta a kategóriájában. A szakmai zsűri más rangos elismerések mellett társulatunk tagjainak, Balsai Móninak és Bede-Fazekas Szabolcsnak ítélte oda a legjobb alakításért járó díjat.

Balsai Móni Lizaként - Fotó: Filmteam

Balsai Móni Lizaként – Fotó: Filmteam

A rajongók által az utóbbi évek legötletesebb magyar filmjének titulált Liza, a rókatündér sikerszériája már márciusban elkezdődött: a Fantasporto filmfesztiválon, Portugáliában tartott nemzetközi premierjével azonnal felhívta magára a filmvilág figyelmét. Az eseményen a legjobb film és a legjobb vizuális effektek díját is elnyerte, így a fesztivál 35 éves történetében először magyar film kapta a fődíjat, a Fantasporto Grand Prix-t.
A következő állomás Argentína volt, majd a rókatündérek hazájában, Japánban mutatták be a filmet, ahol az Oszakai Filmfesztiválra meghívott mindössze 12 alkotás között egyedüliként képviselte az öreg kontinenst. A dél-amerikai és ázsiai debütálást a prágai bemutatkozás, majd egy újabb európai siker követte: Amszterdamban az Imagine Filmfesztiválon a Liza Ezüst Méliès-díjas lett. A legjobb fantasztikus filmnek járó elismeréssel az alkotás egyúttal – további 22 díjnyertes filmmel együtt – esélyes az Arany Méliès-díjra is, amelyet az év végén Triesztben adnak át. A rókatündér Hollandiában a nézők szívébe is belopta magát: harmadik helyen végzett a közönségszavazáson.
Bede-Fazekas Szabolcs a Házasságon innen, házasságon túl című színdarabban, partnernője Soltész Bözse - Fotó: Dóka Attila

Bede-Fazekas Szabolcs a Házasságon innen, házasságon túl című színdarabban, partnernője Soltész Bözse – Fotó: Dóka Attila

Két nappal később Brüsszelben ismét megnyerte magának a zsűrit és a közönséget is, az Orbit nagyjátékfilmes díjjal és a Pegasus közönségdíjjal térhetett haza. A spanyol díjözön volt a hab a tortán, Madridban ugyanis az abszurd romantikus film minden kategóriában maga mögé utasította versenytársait, dacára annak, hogy a szekció hét másik alkotása mind-mind amerikai vagy ausztrál produkció volt. A legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb vizuális effektek díjával is a magyar filmet, a legjobb alakítás díjával pedig a két főszereplőt, a Pesti Magyar Színház művészeit, Balsai Mónit és Bede-Fazekas Szabolcsot jutalmazták. Móni Brazíliából a Fantaspoa Fesztiválról szintén elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat.
A film töretlen népszerűségének ékes bizonyítéka, hogy jelenleg is versenyben van, csak ezúttal a tengerentúlon: a Seattle Nemzetközi Filmfesztiválon Ujj Mészáros Károly a legjobb új rendező díj egyik várományosa. Gratulálunk az eddigi elismerésekhez és még sok szép sikert kívánunk!
Jelenet a filmből, Balsai Móni és Schmied Zoltán - Fotó: Filmteam

Jelenet a filmből, Balsai Móni és Schmied Zoltán – Fotó: Filmteam

Forrás: Pesti Magyar Színház
,