Kovalik Balázs első Wagner-rendezése a Müpában

A mára nemzetközileg elismert Budapesti Wagner-napokon, 2015. június 11. és 24. között újabb operabemutatót láthat és hallhat a nagyközönség. A nibelung gyűrűje mellett új produkcióként műsorra kerülő A bolygó hollandi Kovalik Balázs első Wagner-rendezése a Müpában.

Kovalik Balázs - Fotó: Nagy Attila

Kovalik Balázs – Fotó: Nagy Attila

Lohengrin, Parsifal, Trisztán, Izolda, Tannhäuser, A nürnbergi mesterdalnokok és persze A nibelung gyűrűje – szinte mindegyik Wagner-opera, megszólalt már Müpában a világhírű dirigens karmester Fischer Ádám vezette Budapesti Wagner-napok keretében. A sort idén az 1843-as bemutatása óta nagy sikerrel játszott A bolygó hollandi zárja.

 A remekmű az időtlen idők óta tengert járó hollandiról szól, akit az örök kárhozat alól csak egy asszony sírig tartó szerelme oldhat fel. A kísérteties történet magva egy, a holland gyarmatbirodalom 17. századi kiépülése idején keletkezett tengerészlegendában gyökerezik, ami a késő húszas éveiben járó, hitelezői elől a tengerre menekülő Wagner számára egy kis híján végzetes kimenetelű hajóút közben vált személyes vízióvá. A szerző a történetből Heinrich Heine regénytöredéke alapján írt romantikus nagyoperát.

A címszerepet az a James Rutherford alakítja, aki 2013-ban Hans Sachsként mutatkozott be a Müpában A nürnbergi mesterdalnokokban, s aki fiatal kora ellenére a német romantikus opera keresett énekese. Kétszer állt színpadra a Bayreuthi Ünnepi Játékokon, de szerződtette a Bécsi Állami Opera, a Hamburgi és a Kölni Opera, valamint a Glyndebourne-i Fesztivál is. A norvég hajóst, Dalandot is igazi sztárénekes, Peter Rose brit basszus kelti életre, akit idehaza leginkább a Müpa Met-közvetítéseiből ismerhetünk. A legnagyobb dirigensekkel és világ legjobb zenekaraival dolgozott együtt, valamint a legfontosabb operaszínpadok rendszeres vendége. Lányát a Bayreuthi Ünnepi Játékokon két éve debütált Elisabet Strid kelti életre.

A művet különleges olvasatban, Kovalik Balázs rendezésében láthatjuk. A bolygó hollandi című előadás a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetőjének első Wagner-rendezése lesz. Kovalik Balázst elmondása szerint különösen Wagner e fiatal kori művének személyessége ihlette meg. Nem historizáló, kosztümös „illúziószínházat” kíván létrehozni, hanem a világ egyik legjobb akusztikájával rendelkező Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem modern adottságait kiaknázó produkciót. Szcenírozásában az előadás sztárénekeseinek számottevő rutinjára is épít.

A 2006 óta minden évben életre hívott fesztivál életében kiemelkedő esemény Wagner Ring-tetralógiájának teljes előadása. A Müpában négy, egymást követő estén előadott monumentális zenedrámafolyam, A nibelung gyűrűje színpadra állítására Hartmut Schörghofer rendezőt kérte fel Fischer Ádám, mert – ahogy fogalmaz – „olyan rendezőre volt szükség, aki a műben rejlő gondolatokat képekben tudja megfogalmazni”. Az osztrák alkotó nem a megszokott operai kliséket és eszközöket használja, hanem társműfajokat hív segítségül: filmvetítés, árnyjáték, táncosok, bábok segítségével, valamint egy többfunkciós díszletfal alkalmazásával jeleníti meg a rajnai sellők gyűrűjének elrablásától a Valhalla pusztulásáig vezető mitológiai történet fantasztikus jeleneteit.

Az indulása óta Fischer Ádám művészeti vezetésével működő, a tengerentúlon is méltatott Budapesti Wagner-napok egyre szélesebb közönséget vonz a magyar fővárosba. A fesztiválról tavaly a Reuters hírügynökség és a francia Anaclase operamagazin is beszámolt, a New York Times pedig „szívet melengető előadásként” jellemezte a Nürnbergi mesterdalnokok 2013-as premierjét.

Méltán elmondható, a Budapesti Wagner-napok új operajátszási stílust honosított meg, amely a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira és kiemelkedő akusztikájára épít. A fesztivál valamennyi előadása szcenírozott operaprodukció.

A 2015-ös Budapesti Wagner-napok programja:
Wagner: A Rajna kincse
2015. június 11. 18:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Wagner: A walkür
2015. június 12. 16:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Wagner: Siegfried
2015. június 13. 16:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Wagner: Az istenek alkonya
2015. június 14. 16:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Wagner: A bolygó hollandi
2015. június 20. 18:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Wagner: A bolygó hollandi
2015. június 22. 18:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Wagner: A bolygó hollandi
2015. június 24. 18:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A fesztivál aloldala a Müpa honlapján:
https://www.mupa.hu/programok/budapesti-wagner-napok/budapesti-wagner-napok-2015

A Nibelung gyűrűje és A bolygó hollandi események a Müpa Facebook-oldalán:
https://www.facebook.com/events/394655700706606/
https://www.facebook.com/events/1421323514852118/

Forrás Művészetek Palotája