Budapest Bár: Klezmer – Új album – Lemezbemutató koncertek

A Budapest Bár klezmer-kalandja 2014. májusában a győri Öt Templom Fesztiválon kezdődött és egészen különleges fordulatot vett a tavalyi Zsidó Nyári Fesztiválon. Itt kezdődött ugyanis a Budapest Bár együttműködése a csodálatos Bangó Margittal. A sikeren és a nagyszerű zenei kalandon felbuzdulva elhatározta a zenekar, hogy megörökíti ezt a műsort egy albumon.

budapest bar klezmer front RGB 1500 x 1500 300dpi

2015. májusában már kapható lesz a Budapest Bár klezmer albuma, amelyen a zenekar mellett Bangó Margit Kossuth díjas énekesnő, Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora és Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, a Budapest Bár tagja is szerepel.

A zenekarvezető Farkas Róbert számára nem volt újdonság a műfaj, hiszen nem csak nagy tapasztalattal rendelkező muzsikus, hanem kísérletező, a zenei műfajokra és stílusokra nyitott művész, aki folyamatosan keresi a lehetőségeket, és a cigányzene mellett más-más műfajú zenéket is “budapestbáros” stílusba öltöztet. Egy-egy klezmer dalt korábban is hallhatott az együttestől a közönség, amely most tovább bővült, gazdagodott . “A zsidó népzene már csak azért is megkerülhetetlen a Budapest Bár számára, mert a két nép, a zsidóság és a cigányság sorsa több szempontból is nagyon hasonló itt Kelet-Európában. Közös a múltunk, a tragédiánk, és a zenénk is számtalanszor összefonódott. Korábban rendszeresen vendégszerepeltem a Pannónia Klezmer Band-ben, ott is megtapasztaltam, hogy a klezmer zene lüktetése, zeneisége és lelkülete egyáltalán nem áll távol egy cigányzenekartól”- mondta Farkas Róbert, zenekarvezető.

Az albumon olyan népszerű szerzemények is szerepelnek, mint például a Misirlou, amit a Taxi és a Ponyvaregény cimű filmekből is jól ismer a közönség, ráadásul ez volt az első klezmer száma is a Budapest Bárnak. „De helyet kapott a lemezen a Hava Nagila is, amely minden alkalommal hatalmas siker a koncertjeinken”, és szerepel a Hegedűs a háztetőn című nagy sikerű musicalből ismert Bordal is, Mező Misi csodálatos előadásában.

A vérpezsdítő dalok mellett instrumentális kompozíciók is szerepelnek az albumon, hiszen a zenekar nehezen tudott ellenállni egy-egy régi kotta által kínált varázslatos hangulat felújításának, átdolgozásának.

Persze nem csak dinamikus, feszes ritmusú dalok és kompozíciók szerepelnek a lemezen. Különlegesen szép az Ősz hajú asszony (My Yiddishe Momme) című dal, amely Bangó Margit előadásában elképesztő hatással bír. „A lemezfelvételen egyszerűen megállt a levegő, és szájtátva hallgattuk a csodát, egy tökéletes és szívet melengető vallomást. Számomra többszörös boldogság ez a lemez, hiszen édesapám, Farkas István, aki a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és brácsása volt, most vendégként gazdagítja játékával a kitűnő zenéket, valamint első alkalom, hogy én is játszom brácsán, a Szól a kakas már című ismert zsidó népdalban.” (Farkas Róbert)

A klezmer számok mellett egy szép spanyol eredetű szefárd (Adio Querida), és egy mókás dal is szerepel egy vidám rabbiról (Der Rebbe Elimelech), amelyeket a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Fekete László ad elő. Ő először dolgozott a Budapest Bárral.

“A feleségem régóta kedveli a Budapest Bárt, így ismertem a lemezeiket, gyakran ajándékba is az ő albumjaikat vittük külföldi barátoknak. Amikor felkértek a klezmer albumon való szereplésre, gondolkodás nélkül igent mondtam. Persze izgultam a közös munka előtt, de a zenekar minden tagjának kedvessége, zenei érzékenysége és nagyon magas színvonalú játéka egy pillanat alatt feloldotta bennem a várakozás feszültségét. Fantasztikus emberek, és rendkívül komoly zenészek! Boldog vagyok, hogy együtt dolgozhatok a Budapest Bárral. És bizony, ha lesz igény koncertekre is, a legnagyobb örömmel megyek velük!” (Fekete László)

A klezmer album születése ihlette a Memory of Shoa című művet, amelynek szerzője és előadója Farkas Mihály, aki így vall a zenéjéről: „A Soáról sokat hallottam Fábri György barátomtól, mentoromtól, aki már sajnos nincs velünk. Az ő emlékére írtam a kompozíciót, amit szólóban játszom, cimbalmon. Ebbe a zenébe sűrítettem milliók elpusztításának fájdalmát, a zsidóság és cigányság közös tragédiáját, és a reményt, hogy soha többé nem ismétlődik meg ártatlan életek kioltása sehol a világon. „

Bangó Margitnak régi csodálója a zenekar, külön öröm számukra, hogy ez az együttműködés barátsággá alakult. A művésznő – azon kívül, hogy a zenekar legutóbbi lemezén is énekelt és a klezmer albumon is a zenekar vendége – nemrégiben kitűnő főztjével kápráztatta el a Budapest Bár tagjait és Anthony Bourdaint, a világutazó séfet. A Budapest Bár lesz ugyanis az egyik főszereplője a CNN-en bemutatandó Budapest filmnek, amely az Anthony Bourdain – Parts Unknown (magyarul Nem séfnek való vidék) című sorozat keretében készült. A filmet június 7-én vetítik először a CNN-en az Egyesült Államokban.

Az Öt Templom Fesztivál szervezői – Borsa Kata és Pál Kálmán – a következőket írták a produkcióról:

“Olyan varázslat, mint ami a Budapest Bár nálunk debütáló klezmer műsora alatt életre szóló élménnyel töltötte fel a szíveket, csak nagyon kivételes alkalmakkor lehetséges. Kell hozzá öt fantasztikus tehetségű, szorgalmú és tudású zenész, akik saját kezük alá szelídítették a klezmer rakoncátlan dallamait, és virtuóz játékukkal örömteli táncra hívták a lelkeket azon a májusi estén. Kivételes és felejthetetlen élmény volt.”

A zenekar május 7-én Győrben, az Öt Templom Fesztivál keretében, Budapesten pedig a MOM Kulturális Központban, június 4-én mutatja be a lemez anyagát.

Budapest Bár zenekar:
Farkas Róbert – hegedű, brácsa
Farkas Mihály – cimbalom
Farkas Richárd – nagybőgő
Ökrös Károly – harmonika
Kisvári Ferenc – dob, ütőhangszerek
Farkas István – brácsa
Vendégek Budapesten:
Bangó Margit Kossuth-díjas művésznő és Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora

www.budapestbar.hu