A Kodály Filharmonikusokkal koronázza meg bemutatkozását Debrecen a MÜPA jubileumi programsorozatában

Csellóra és zenekarra írott különleges szépségű, romantikus muzsika-kollekcióval vendégszerepelnek a Kodály Filharmonikusok a MÜPA közönsége előtt, a Szimfonikus felfedezések sorozatban, május 3-án. A hangverseny szólistája a világon az egyik legkeresettebb csellóművész, Várdai István lesz. A koncert egy egész napos program tetőpontja, mellyel Debrecen a Művészetek Palotája 10 éves jubileumát köszönti.

Kodaly filharmonikusokA május 3-ai bemutatkozó események 10.00 órakor kezdődnek a MÜPA előcsarnokában, ahol CIFRA PALOTA címmel interaktív programok lesznek a tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek. 17.30-tól az Üvegteremben a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói adnak hangversenyt, majd 19.30-tól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lépnek föl a Kodály Filharmonikusok az Ó- és Újvilág találkozása című koncertprogrammal. Ezt megelőzően, 18.30-tól a hangverseny karmesterével, Somogyi-Tóth Dániellel és a szólistával, Várdai Istvánnal is találkozhatnak az érdeklődők.

A Kodály Filharmónia mindkét együttese folyamatosan jelen van a Művészetek Palotájában az intézmény létrejötte óta. A Kodály Filharmonikusok Debrecen 11 alkalommal, a Kodály Kórus Debrecen 21 alkalommal koncertezett már a MÜPA hangversenytermében.

A május 3-ai műsorban a Kodály Filharmonikusok előadásában elhangzó, legnépszerűbb Schubert-szimfónia után a most harmincesztendős Várdai István, az utóbbi években egyre ismertebb, nemzetközi sikereket arató, korszakos jelentőségű gordonkaművész a nagyromantika válogatott nehézségű és szépségű darabjait adja elő. A koncertprogram igazi különlegessége, hogy most egy műsorban négy, a koncertpódiumon viszonylag ritkán szereplő, zenekarra és szóló csellóra írt versenyművet játszik. Két remek Dvořák-darab, a kellemes g-moll rondó (1894) és a honvágy inspirálta, eleven, szenvedélyes h-moll gordonkaverseny (1895) mellett Csajkovszkij 1887-es Pezzo capricciosója és egy igazi csemege: Max Bruch Kol Nidrei című, 1880-ban keletkezett, a zsidó Jóm kippur liturgikus dallamait idéző műve is elhangzik a nagyszerű csellóművész előadásában.

Várdai István a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny és az ausztriai Nemzetközi Brahms Verseny győztese, a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyen háromszor is első díjat nyert legutóbb pedig 2014-ben diadalmaskodott a „versenyek versenyén”, amikor megnyerte a müncheni ARD-versenyt. Ő az egyetlen csellista a világon, aki megnyerte a két legnagyobb nemzetközi versenyt, a 2008-as genfit és 2014-ben a münchenit (ARD). A muzsikus a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, a londoni Bachtrack nemrég nyilvánosságra hozott statisztikája szerint a világ második legkeresettebb csellistája volt 2014-ben. Várdai István tavaly óta fantasztikus mesterhangszeren, egy 1720-ban készült Montagnana-csellón játszik. Pár hete jelent meg a Brilliant Classicsnél legújabb CD-je, ezen a Pannon Filharmonikusok kíséretében Csajkovszkij összes zenekarra és szóló csellóra írt művét játssza.

Müpa10 – Vendégünk Debrecen
2015. május 3.
Művészetek Palotája

10.00-13.00 Előcsarnok
CIFRA PALOTA – Interaktív programok tanulni vágyó gyermekeknek és felnőtteknek
17.30 Üvegterem
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóinak hangversenye
18.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Előhang – beszélgetés a koncert résztvevőivel
19.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Az Ó- és Újvilág találkozása
Várdai István és a Kodály Filharmonikusok Debrecen

Forrás: Kodály Filharmónia