„A zenészek, akik nem akarnak mások lenni, mint akik” – A Parno Graszt és Szalóki Ági közös koncertje

A Get Closer koncertsorozat részeként, 2015. április 2-án a MOM Kulturális Központban találkozhatott a közönség az autentikus cigányzenénk világhírű képviselőivel, akik először szorítottak helyet maguk között Szalóki Áginak a színpadon.

Parno Graszt - Szalóki Ági

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kötődésű, 1987-ben alapított Parno Graszt zenekar több szempontból egyedülálló. A 9 főből álló, a mai napig Paszab környékén élő tagok műsorukba olyan zeneszámokat építenek bele, amelyek zenei anyagát maguk gyűjtötték össze szülőföldjükön. Az időközben világhírűvé vált cigányzenészeink által így olyan ősi, természet- és emberközeli hangulatban elevenedik meg a ma is élő múlt, ami felejthetetlen élményt nyújt. Ebben az autentikus cigányzene hiteles megszólaltatása és a keletkező élmény ereje és energiája mellett szerepe van annak is, hogy az után is ugyanolyan hagyománykövető és tisztelő, egyszerű emberek maradtak, mint azelőtt, hogy zenéjük által ismerté váltak. A leggyakrabban Romani nyelven megszólaltatott dalok mellett előfordulnak vegyesen – időnként magyarul – vagy tisztán felcsendülő énekek is. A hat énekes együttes és szóló éneklései mellett nem lehet – és nem is szabad – figyelmen kívül hagyni azonban a klasszikus hangszeresek zenei tudását sem. Az olyan tárgyak hangszerként való alkalmazása pedig a színpadon, mint a kanál vagy a kanna emlékeztetnek azokra az időkre, amikor még hangszer hiányában is meg tudtak zenét szólaltatni a felmenőik. A tagok közül többen szólótánccal is kiegészítették a műsort, amelyben a nők és a férfiak külön-külön kaptak szerepet a gyors, pattogós és sokszor csak ütemre előadott mozgásuknak.

random-moments-ii-photogramme-megnyito-tobe-gallery-2015-szeptember-18-fotok-korhut-lili

Az együttes tagjai:
Oláh József – ének, gitár, tambura
Oláh Viktor – ének, gitár, tánc
Horváth Sándor – ének, kanál, tánc
Jakocska János – ének, gitár
Balogh Mária – ének, tánc
Váradi Mária – ének, tánc
Oláh Krisztián – tangóharmonika
Oláh János – nagybőgő
Németh István – szájbőgő, kanna

Parno Graszt - Szalóki Ági

Az este folyamán a koncert egy részére a zenekar kiegészült Szalóki Ági énekesnővel is. A többszörös Fonogram díjas. gyermeknek szóló lemezei és népzenei oldala által is ismert énekes több számban közreműködött. A népzene ismerete és szeretete, és a közös munkájuk által keletkezett és közvetített zenei élmény nem csak a tehetségükből, de a hagyományaik ápolásából és tiszteletéből is építkezett.

Parno Graszt - Szalóki Ági

Az elemi erejű, túlfűtött, olykor extázisig fokozott zene, tánc és ritmus bizony a közönség soraira is átragadt. Az ülőhelyekkel is bőven rendelkező teremben ugyanis – korosztálytól és nemtől függetlenül – szinte mindenki állva, legtöbben táncolva töltötték el a két órás koncert idejét.

A Get Closer koncertsorozatban legközelebb Omar Sosaval találkozhat a közönség június 3-án Quarteto AfroCubano című új albumának bemutatója kapcsán a MOM Kulturális Központban.

Fotó: Get Closer
Tóth Judit Nikoletta