Véget ért a 15. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál – 2015. március 29-április 02.

Az Interkultur Hungária Nonprofit Kft. 2015. március 29. és április 2. között – partnerével, a Meeting Music-kal – tizenötödik alkalommal rendezte meg a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált. Az idei találkozón 16 ország 60 kórusa, közel kétezer énekes vett részt. Harminc hazai énekkar mellett számos európai és Európán kívüli, távol-keleti országból és az Egyesült Államokból jöttek énekesek.

Zaro_nagydij_HoppalPeter

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny tiszteletbeli elnöke ismét Kodály Zoltánné Péczely Sarolta volt.

Az énekkarok értékelést a hazai és nemzetközi zenei élet kiválóságait felvonultató zsűri végezte. Az új InChoral értékelési rendszer 30 éves tapasztalaton, számos nemzetközi kóruszenei szakember véleményén és tanácsain alapul, és az ismert Interkultur értékelési szisztémát dolgozta át. Célja, hogy a kórusoknak egy még áttekinthetőbb, részletesebb visszajelzést adjon, mely segíti őket további munkájukban fejlődésükben.

Zaro_nagydij

Az idei évben „Musica Sacra” kategóriával gazdagodott a rendezvény. A kategóriaversenyeknek a Művészetek Palotáján kívül, a BMC Zenepalota adott otthont. Ezen kívül a résztvevő kórusok minősítő hangversenyre és nemzetközi szaktekintély vezette próbára is jelentkeztek, valamint a versenyen kívül „Barátság-koncerteken” is felléptek a MOM kupolatermében és a Kékgolyó utcai evangélikus templomban.

A rendezvény a magyarországi énekkarok számára kiemelkedő jelentőségű lehetőség volt a nemzetközi élvonallal való találkozásra. A hazai karvezetés hallgatók számára is egyedülálló lehetőséget nyújtott a műhelymunkába való betekintésre, a nemzetközi kórusvilág megismerésére.

Az ünnepélyes megnyitó és nyitóhangverseny március 29-én, a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében került megrendezésre.

A Nagydíjas versenyre és ünnepélyes díjkiosztó gálára április 1-jén került sor, ismét a Művészetek Palotájában. A verseny nagydíjas kórusa a japán „Hikarigaoka Nőikar” lett Kiyoko Shiratori vezetésével. Nagy öröm, hogy számos magyar együttes ért el kiváló eredményt. Kategórianyertes lett a Kodály Iskola Aurin Leánykara (karnagy: Durányik László), a Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (karnagy: Fügedi-Bárd Judit), a Care Voci Kamarakórus (karnagy: Király Gabriella), a Lautitia Kamarakórus és a Lautitia Gyermekkar (karnagy: Nemes József) és az Ady Endre Gimnázium Leánykara (karnagy: Kerekes Rita).

A Kórusverseny támogatói az Emberi Erőforrás Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

http://interkultur.hu