Ahol az Óriások születnek – Videointerjú Székely Kata szobrász-iparművésszel

„Munkában vagyok;
bocsássák meg, hogy piszkos a blúzom.
Magam faragom a márványom.”
Camille Claudel

Jövőre 150 éves lesz a Fővárosi Állat- és Növénykert, de már az idei év elején bejelentésre került, hogy a kormány mintegy 25 milliárd forinttal támogatja a Fővárosi Állat- és Növénykert felújítását és az Állatkerthez csatlakozik az egykori vidámparki helyszíneken kialakítandó két nagy létesítmény, a Mesepark és a Pannon Park. A projekt keretében Székely Kata, akit már korábban is jelentős megbízásokkal keresett fel az intézmény, azt a feladatot kapta, hogy az annak idején a Mesecsónak egyik szegletében szunyókáló Óriást újból alkossa meg. A grandiózus feladat kezdeti és utolsó simításainál is jelen voltunk.

Az Állatkert látogatói számára már szembetűnhetett, hogy a képzőművészet és az Állatkert kapcsolata jelentősen összekapcsolódik. Elég csak a Zsolnay kerámiával borított cikkelyes álkupolára, vagy a Maugsch Gyula által készített műkőből öntött kőelefántjaira, a Róth Miksa műhelyében készült mozaikberakásra vagy a Kós Károly–Zrumeczky Dezső építészpáros által tervezett állatházakra  gondolni. Illetőleg az is szembeszökhetett már a látogatóknak, hogy Állatkert több pontján kis figurák és Braille írással ellátott feliratok segítik a vakok és gyengénlátók tájékozódását. Székely Kata még 2005-ben, az egyetemi évei alatt kezdett az Állatkert számára kisplasztikákat készíteni vakok és gyengénlátók számára. A sorozatos sikeres együttműködésnek köszönhetően a 2011-ben a sajtóban is kiemelt hírként kezelt, óriás ámbrás cet szobor is az ő irányításával készült el. A jelenleg második gyermekét váró szobrász a projekt elkészülte után sem fog pihenni: ha nem oktatást tart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, akkor a doktoriját írja. Elképesztő energiával készíti a munkáit, lelkesíti diákjait és látja el az otthoni teendőket.

A Mesecsónak pontos építési ideje nem ismert, hozzávetőleg a második világháború idején már létezett. A közel egy évtizede tönkrement szuszogó Óriásnak, a Vidámpark átvétele után csupán a fejét találták meg. Székely Katának ezekből a fragmentumokból kellett rekonstruálnia a szobrot. Feltételezhető, hogy a fiatalabb nemzedéknek nem sokat jelentett eddig a horkoló Óriás, de mostantól Székely Kata lenyűgöző munkájának hála, ismét újabb generációknak fog örömet okozni a békésen pihenő szobor képe.

Sőt a szobor megtekintésére már nem is kell várni, hiszen a mai nappal elkezdődött a főszezon a Fővárosi Állat- és Növénykertben és a hozzá tartozó Holnemvolt Parkban. És még egy jó hír, az Állatkert és a Holnemvolt Park szolgáltatásai 2015-ben is változatlan áron lesznek elérhetők.

Videó: TotalSight
Stuhl Ágnes

A Fővárosi Állat- és Növénykert valamint a Holnemvolt Park rendezvényeiről, híreiről az alábbi weboldalon tájékozódhatsz: Fővárosi Állat- és Növénykert