Május végéig lehet pályázni a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre

Huszonharmadik alkalommal írja ki költészeti pályázatát a balatonfüredi önkormányzat a Salvatore Quasimodo Emlékdíj elnyerésére.

Cserép László, a polgármesteri hivatal művelődési osztályvezetője az MTI-nek szerdán elmondta: a költőversenyre május 31-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan, más pályázatokon eddig nem díjazott és nem említett művel pályázhatnak. A pályamunkákat gépírással öt példányban kérik eljuttatni a balatonfüredi városházára.

A pályázat első helyezettje az emlékdíj mellett ösztöndíjban részesül, az elismerést szeptember 5-én, a nemzetközi költőtalálkozó alkalmából szervezett gálaesten adják át. A Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Költőtalálkozó programjain részt vesz Alessandro Quasimodo milánói színész, a költő fia is, aki a legjobbnak ítélt verseket olaszul is felolvassa majd.

Cserép László felidézte, hogy a Salvatore Quasimodo Emlékdíjat korábban olyan jelentős irodalmi személyiségek kapták meg, mint Gömöri György (1993), Határ Győző (1996), Faludy György (2000), Orbán Ottó (2001), Tóth Krisztina (2008) vagy épp az elmúlt két év díjazottai: Zalán Tibor (2013) és Orbán János Dénes (2014).

A hagyományoknak megfelelően idén 12. alkalommal a Bertha Bulcsu Emlékdíjat is átadják a költőtalálkozón. A Balaton természeti és kulturális értékeinek, valamint a térség állapotának, sajátosságainak, gondjainak méltó irodalmi bemutatására ösztönző meghívásos pályázatára augusztusig lehet jelentkezni.

Salvatore Quasimodo, a híres olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore sétányon, és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.

A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amelyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Forrás: MTI