Vendégem a kollégám

2015. március 19-én 19.00 órakor újabb vendégzenekar, a Romengo együttes ad koncertet a Holdvilág Kamaraszínház 20. jubileumi évada alkalmából.

Lakatos Mónika - Fotó: Yann Saint Sernin

Lakatos Mónika – Fotó: Yann Saint Sernin

Koltai Judit, aki ma a Holdvilág Kamaraszínház művészeti vezetője is, akkortájt még „csak” színész volt, és együtt játszott Lakatos Mónikával a színház megalakulásakor…

Párhuzamosan zajlottak a színházi próbák, és a felkészülés a Ki mit tud?-ra a tehetséges, fiatal zenészekkel, Malgot Istvánnak, a színház akkori vezetőjének irányításával.

A „Hold gyermekei” együttes – ahogy akkor hívták őket – sorra nyerte az elődöntőket, s meg sem állt a döntőig. Mónika zenei pályája innen indult el, hiszen pályafutásának kiugró eseménye volt ez az 1996-os Ki mit tud?, amelyet megnyert népdal kategóriában.

Idővel művészi pályája kizárólag a zene felé fordult, Rostás Mazsi Mihállyal megalakította 2000-ben a Romano Drom-ot, 2004-ben pedig a Romengo zenekart.

Mónikának az autentikus roma zenei és néptánc hagyományok ápolása, megőrzése és átadása területén végzett tevékenységéért a Nemzetiségiekért Díjat adományozta Magyarország miniszterelnöke 2014-ben, s Móni volt az, aki ugyanebben az évben a világzene legrangosabb találkozóján a WOOMEX-en szólalt fel, képviselve a hazai együtteseket.

Honnan indult és hol tart ma a Romengo együttes?

A Romengo Együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el, így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal érkezik a magyarországi színpadokra a zenekar azok után, hogy 2006. óta Európa számos országában igyekezett Magyarország jó hírét vinni. Az alapítókon, Rostás Mazsin és Lakatos Mónin kívül a zenekar tagja még Lakatos Guszti, Kovács Misi és Balogh Tibi is.

Koncertjeikre gyakran hívnak vendégeket. A március 19-ei koncertjükön, a Holdvilág Kamaraszínházban Szokolay Dongó Balázzsal és Bognár Szilvivel lépnek fel.

Szeretnék, hogy Magyarországon minél többen leljék örömüket a zenéjükben, és legyenek büszkék a magyarországi oláh-cigány kultúrára, amely hazánk zenei kincsének egy nagyon fontos és értékes darabja.

Időpont: 2015. március 19. 19.00 óra
Helyszín: AJAMK, Budapest XIII., József Attila tér 4.

Összeállította: Koltai Judit és Sári Edina

Jegyelővétel, jegyrendelés: személyesen a színház jegypénztárában (XIII. József Attila tér 4. vagy a 405-8759-es és a 401-0070-es telefonszámokon, illetve a szinhaz@holdvilag.hu, vagy a jegyrendeles@holdvilag.hu elektronikus postán, illetve a jegy.hu-n.