Nyeső Mari: Hagyj szabadon – Lemezbemutató koncert

2014 decemberében jelent meg Nyeső Mari zeneszerző, szövegíró, énekes, gitáros  új lemeze „Hagyj szabadon” címmel, a Gryllus Kiadónál.

A lemez érdekessége, hogy minden hangszeren Mari játszott a stúdióban és a többszólamú kórusokat is egymaga énekelte fel. Mivel ezt egyedül nem tudja élőben előadni, így megkérte barátait, kollégáit, hogy a rendhagyó lemezbemutató koncerten segítsenek neki előadni a megkomponált szólamokat, melyeket 2015. február 1-én, a Marczibányi Téri Művelődési Központban mutatnak be a közönség előtt.

Nyeső Mari - Fotó: Kollár Andrea

Nyeső Mari – Fotó: Kollár Andrea

Nyeső Mari – ének, gitár, Gryllus Dániel – fütty, furulya, Nyerges András – basszusgitár

Vendégművészek:
Rutkai Bori (Rutkai Bori és a Banda, Specko Jedno) – ének
Takács Noémi (ex BülBüls) – ének
Szatmári Juli (Szatmári Juli és zenekara) – ének
Brátán Vera (Lighthouse zenekar) – ének
Rozsnyói Judit (Szatmári Juli és zenekara) – hegedű, ének
Becze Gábor (Kaláka) – bőgő, ének
Jeszenszky György – dob

„Dalok a Mindenségről, zenéről, szerelemről és a fecskékről.
Saját versek, szövegtelen énekek éneklő gitárral.

Ezeket a dalokat nagyrészt 4-5 évig írtam, bár az Indiai dalt több mint 7 évig csiszolgattam. Már sem elvenni belőlük, sem hozzátenni nem tudok egyikükhöz sem. Minden szó, hang, akkord számomra már a helyén van. Így szeretném hanglemezen megmutatni őket.

A felvételeken egyszerű hangszerelésben magam játszom a hangszereken nagyjából úgy, ahogy megszületettek a dalok a fejemben. A stúdió különleges világ, ahol olyan dolgok történhetnek, ami a valóságban sohasem. Egyszerre 3 gitáron játszhatok, vagy éppen több szólamban énekelhetek magammal és ezt a lehetőséget nagy örömmel ki is használom.

De van olyan dal is (Nap és Hold), ami ledobta a hangszerelését és maradt egy szál gitárral, hiszen az évek során a gitárszólamot olyan bonyolulttá tettem, hogy már egyszerre megszólal benne a basszus, az akkordmenet és a szólójáték is. (Fölösleges lett volna ismételgetni ezeket más hangszereken.)

A stúdiófelvételek során olyan hangfestési módokat is használunk, amiket élőben szintén nem lehet reprodukálni. A Without Words című dalomban a zene úgyis az Isten felé halad üzenetet, a haladást, hogy sosem ér véget a zene, hanem átjut időkön, tereken más dimenziókba, Nyerges András hangmérnök csodálatos ötlettel és technikai megoldással erősítette meg. A szintén átfestett több szólamú énekekkel szeretnénk más teret adni bizonyos szövegrészeknek, mert másképp szól Brazília és másképp szól a Világűr.

Először a Hej, Te Gyurka! című dalom született meg a fejemben. Egyszerű népdalnak szántam, ezért természeti képeket használok benne.

Úgy simogass, mint az eső
úgy ölelj meg, mint a tó
úgy vigyázz rám, mint az erdő
úgy takarj be, mint a hó!

Gondoltam, írok rá egy dalválaszt:
Eső vagyok – simogatlak
a hó vagyok – betakarlak
a szél vagyok – becézgetlek
vihar leszek – felemellek
Hagyj szabadon,
hogy szabadon szeresselek!

Így született meg a Hagyj szabadon című dalom. Az évek során átértelmeződött a szöveg és már nem szerelmes dalként tekintettem rá, hiszen ember ilyet nem ígérhet…

Te megmászhatod a Mont Everestet,
a kötél leszek és el nem eresztlek
és kalandozhatsz a Világűrben,
én a mágnes leszek az iránytűdben.

Vendégművészként Gryllus Dánielt kértem fel, hogy madáréneket fütyüljön a dal hangszeres részében, mivel Dani a madárhangok nagymestere is. Így most a legszebb hangszerszóló a lemezen a madárduett, amit bravúrosan a dal hangnemében és ritmusában talált ki Dani.

Így alakultak át a szerelmes dalok valami mássá. A dalok értelmezését nyitva hagynám, mindenki úgy gondoljon rájuk, ahogy éppen érzi, szabadon.

Végül a „válaszdal” lett a lemez nyitódala és a Hej, Te Gyurkát tettem a lemez végére. Így a Mindenség szeretetétől az egyszerű emberi szerelemhez érkezünk.

De van ennél jobb dolog a világon?

Nyeső Mari

Nyeső Mari: Hagyj szabadon
Lemezbemutató koncert
2015. február 1. (vasárnap), 20.00, Marczibányi Téri Művelődési Központ

NyesoMari_HagyjSzabadon_borito

Nyeső Mari: Hagyj szabadon

  1. Hagyj szabadon (Eső vagyok) (4:45)
  2. Szerelem (Davadamm) (5:35)
  3. Without Words (6:27)
  4. Nap és Hold (5:07)
  5. Ez a Hang (3:47)
  6. Szerelem-hétfő (4:30)
  7. Indiai dal (5:47)
  8. Konyhadal (5:21)
  9. Hej, Te Gyurka! (4:00)