„A szakrális térben kimondott szó ereje” – Szálinger Balázs: Fehérlófia

Az Orpheusz Kiadó gondozásában jelent meg Szálinger Balázs Fehérlófia című könyve, amelynek alapja, a Fehérlófia című bábelőadás két éve szerepel már a Budapest Bábszínház műsorán.

Szálinger Balázs: Fehérlófia könyvbemutató a Budapest Bábszínházban 2015. január 21-én. - Fotó: Tóth Viktória

Szálinger Balázs: Fehérlófia könyvbemutató a Budapest Bábszínházban 2015. január 21-én. – Fotó: Tóth Viktória

A most megjelent verses szövegkönyv bemutatójára a bábjáték 29. előadása után a Budapest Bábszínházban került sor. A beszélgetésen a szerző mellett Meczner János a színház igazgatója. Erős Kinga a kiadó vezetője és Veres András a darab rendezője és a bábjátékban szereplő művészek is megjelentek.

A 65. évaddal induló bábszínház mindig is figyelt arra, hogy a magyar irodalom klasszikusait minél fiatalabb korban mutassa be a közönségének: a gyerekeknek. Így került terítékre a Fehérlófia, hiszen az egyik legrégebbi magyar népmese. A két évvel ezelőtti bemutató előtt egy évvel a színház kérte fel Szálinger Balázst arra, hogy a darab szövegkönyvét készítse el. Így az eredeti mű alapjaiból egy, a szakrális színházból építkező, de gyerekek számára is befogadható darabot sikerült létrehozniuk. A történetben – és így a színpadon is – mindenki mágikus, valóságon kívüli, de valóságos teret kapnak. Az előadás során nem csak a Szálingeri szöveg, teljesedik ki, de erős képzőművészeti és élőben felcsendülő zenei élmény is várja a közönséget.

nemzeti-szinhaz-alfoldi-robert-sajtotajekoztatoja

A kötetbemutató során kiderült: Szálinger Balázs a szövegkönyve szinte minden része a próbafolyamattal egy időben készült. Sokszor, ami próbán hangzott el, azt utólag – a bábszínészek segítségével – vezette át. Olyan mű született, amelyben az előadás maga visszahatott annak a szövegére. A szerző az olvasópróbákon is részt vett és szinte minden előadást látott. Az író kihívásnak tekintette ezt a műfajt, amelyben gyermekközönség számára kellett élvezhetővé tennie a mágikus mondanivalót.

Szálinger Balázs: Fehérlófia könyvbemutató a Budapest Bábszínházban 2015. január 21-én. - Fotó: Tóth Viktória

Szálinger Balázs: Fehérlófia könyvbemutató a Budapest Bábszínházban 2015. január 21-én. – Fotó: Tóth Viktória

A most megjelent – az előadáson készült fotókkal illusztrált – kiadás mégis valamivel több lett, mint a színpadon elhangzó szöveg. Ugyan nem lehet elválasztani az előadást és a szöveget, de most a művet könyvként veszik kezükbe olvasóik – így a szerzői szándékot tükrözően -, a kötet körülbelül egytizede nem hangzik el a színpadon, ide viszont visszakerült.

A darab és a mű keletkezésének körülményeire utalva a szerző – a tőle megszokott szerény módon – feltett egy kérdést önmagához: „Mi dolgom nekem a gyerekekkel?”

Mind a létrejött bábjátékban, mind a most megjelent könyvben ott a garantáltan pozitív válasz…

Tóth Judit Nikoletta
Fotó: Tóth Viktória

, ,