Évtizedes hiányt pótol a Müpa Régizene Fesztiválja

2015-ben a historikus zenében is stafétabotot ragad a tizedik születésnapját ünneplő Művészetek Palotája. A január 21. és 25. között első alkalommal megrendezendő Régizene Fesztiválra a műfaj legkiválóbb hazai és nemzetközi képviselőit hívják meg.

Collegium Vocale Gent - Fotó: Michiel Hendryckx

Collegium Vocale Gent – Fotó: Michiel Hendryckx

A hat koncertes eseménysorozat nyitóelőadásán a műfaj világsztárja, Philippe Herreweghe a negyvenöt éve működő Collegium Vocale Gent élén dirigálja az európai zene egyik alapvetését, Bach h-moll miséjét. A zárónapon a neves specialista a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral kiegészült belga társulat élén mutatja be az első historikus „mozgalmár”, Mendelssohn Paulus című oratóriumát, amelynek nyilvános próbáiba a közönség is betekinthet. Természetesen a fesztivál fényét hazai bemutató is emeli: Bach Máté-passiójának 1841-ben előadott változata első alkalommal csendül fel Magyarországon korhű hangszereken, a műfaj egyik legavatottabb hazai népszerűsítője, Vashegyi György és társulatai tolmácsolásában.

Magyarországon a régizene egyedülálló történettel bír, hiszen a műfaj hazai térhódítása a nyolcvanas évektől kezdve voltaképp párhuzamosan zajlott a nyugati színtér megszilárdulásával. Számtalan lemezfelvétel, és a közönség koncertélményei őrzik azokat a remek előadásokat, amelyeket a szárnyait bontogató magyar régizene-mozgalomnak köszönhetett a hazai zenekultúra. Meglepő módon a zenében a vasfüggöny sem tűnt már akadálynak: Nicholas McGegan karmester és az 1981-ben alapított szombathelyi Capella Savaria számtalanszor muzsikáltak együtt; de a két évvel később létrehozott Concerto Armonico, valamint Malcolm Bilson fortepianista lemezfelvételei közül is többet a mai napig kiemelkedőnek tartanak. A magyar historikus zenészek és külföldi kollégáik együttműködése egyfelől zenetörténeti tény, másrészt pedig új fejezetéhez ért, hiszen a hazai pionírok „második generációjából” Vashegyi György és az általa alapított Orfeo Zenekar – amelynek immár gyakran visszatérő koncertmestere Vashegyi egykori tanára, Simon Standage – és a Purcell Kórus a kilencvenes évektől kezdve igazán széles körben is megkedveltették a magyar közönséggel a historikus előadásokat. A koncertjáró közönséget ma már a bélhúros vonósok és natúrhangszerek hangzása is képes ámulatba ejteni – ennek fényében több mint meglepő, hogy Budapest csaknem egy évtizede adott otthont utoljára régizenei tematikájú fesztiválnak. Ezt a hiányt hivatott pótolni a Müpa kezdeményezése.

A januári rendezvénysorozat talán legjobban várt fellépői, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent sikertörténete negyvenöt éve kezdődött. Az eredetileg pszichiátriai pályára készülő karnagy 1970-ben, genti egyetemi diáktársaiból alapította meg a világ egyik legszebb hangzású vegyeskarát, amely magas színvonalon valósította meg a történetileg hű előadásmódot a barokk vokális zenében. Autentikus és szövegközpontú produkcióik, gyönyörködtetően áttetsző hangzásuk miatt hamar a világ élvonalába került az együttes, amelyet Gustav Leonhardt és Nikolaus Harnoncourt is gyakran hívott közös produkciókra. Igaz, kezdetben az együttes a barokk zenére összpontosított, de az utóbbi időben kiszélesítette repertoárját a bécsi klasszika, a romantika, sőt a 20. századi zene felé is – széleskörű látásmódjukról ez alkalommal élőben is meggyőződhetünk, hiszen az általuk előadandó opuszok – Bach h-moll miséje és Mendelssohn Paulus című oratóriuma – egymástól időben és stílusban is merőben eltérő korszakok szülöttei.

A világon bárhol különleges alkalomnak számítana, hogy Philippe Herreweghe, valamint egyedülálló tökéletességet képviselő kórusa és zenekara egymás után két produkcióval is fellépnek ugyanazon a helyen, ráadásul Bach h-moll miséjét éppen azzal a kivételes konstellációjú előadógárdával mutatja be a karmester, amellyel 2011-ben elkészítette harmadik (!) lemezfelvételét a műből. Ráadásul az érdeklődők január 24-én délelőtt és délután a Paulus nyilvános próbáin betekintést nyerhetnek Herreweghe intenzív légkörű műhelymunkájába is. A historikus iskola talán legjelentősebb hazai képviselője, Vashegyi György és az általa vezett Orfeo Zenekar és Purcell Kórus magyarországi bemutatóval készül: Bach Máté-passiójának 1841-es lipcsei változata először hangzik el Magyarországon korhű hangszereken. A fesztivál további közreműködőiként üdvözölhetjük a Carl Philipp Emanuel Bach művészetének egyik legelhivatottabb előadójaként ismert Spányi Miklóst és a Concerto Armonicót, akik a Bach-fiú és édesapja művészetébe kalauzolnak. Kamarakoncerten élvezhetjük továbbá a Savaria Régi Zene Műhely nemzetközi hírű professzorai, Kalló Zsolt és Papp Rita együttjátékát, a Concerto Vocale Gent állandó orgonistájaként is ismert Maude Gratton pedig Bach billentyűs hangszerre írt műveit játssza, ezúttal csembalón.

Philippe Herreweghe - Fotó: Michiel Hendryckx

Philippe Herreweghe – Fotó: Michiel Hendryckx

A Régizene Fesztivál a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1526920497574821

2015. január 21. // J. S. Bach: h-moll mise
Collegium Vocale Gent Kórus és Zenekar, Philippe Herreweghe
https://www.mupa.hu/program/j-s-bach-h-moll-mise-2015-01-21_19-30-bbnh

2015. január 22. // J. S. Bach–Mendelssohn: Máté-passió
Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, Vashegyi György
https://www.mupa.hu/program/j-s-bach-mendelssohn-mate-passio-2015-01-22_19-30-bbnh

2015. január 23. // Apa és fia zenéje a Bach-dinasztiából
Spányi Miklós és a Concerto Armonico
https://www.mupa.hu/program/concerto-armonico-2015-01-23_19-30-fesztivalszinhaz

2015. január 23. // Maude Gratton csembalókoncertje
https://www.mupa.hu/program/maude-gratton-csembalokoncertje-2015-01-23_17-00-uvegterem

2015. január 24. // Mendelssohn: Paulus – nyilvános próba
Collegium Vocale Gent Kórus, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, Philippe Herreweghe
https://www.mupa.hu/program/mendelssohn-paulus-nyilvanos-proba-2015-01-24_10-30-bbnh
https://www.mupa.hu/program/mendelssohn-paulus-nyilvanos-proba-2015-01-24_15-00-bbnh

2015. január 25. // Mendelssohn: Paulus
Collegium Vocale Gent Kórus, Purcell Kórus, Orfeo Zenekar, Philippe Herreweghe
https://www.mupa.hu/program/mendelssohn-paulus-2015-01-25_19-30-bbnh

2015. január 25. // Kalló Zsolt és Papp Rita kamarakoncertje
https://www.mupa.hu/program/kamarakoncert-2015-01-25_17-00-uvegterem

Forrás: Művészetek Palotája
,