Várjon Dénes a kortárs „nagy tigrisével” koncertezik a Müpában

A címben szereplő hasonlat egyáltalán nem túlzás: a Svájcban élő Heinz Holligert a 20. század egyik legmeghatározóbb oboaművészének, a kortárs zene kimagasló alakjának tartják. A mostanság leginkább karmesterként tevékenykedő, de komponistaként is jelentős, és Magyarországhoz szoros szálakkal kötődő művész a modern magyar zene kevéssé ismert szerzője, Veress Sándor életművének talán legelhivatottabb életben tartója. Több nagy sikerű produkciót is jegyez a zongorista házaspárral, Simon Izabellával és Várjon Dénessel, akik ezúttal egy fiatal német hegedűművészt hívtak meg: Veronika Eberle nemzetközi karrierje a Berlini Filharmonikusokkal indult a Salzburgi Húsvéti Ünnepi Játékokon. Válogatott csapat, válogatott műsor látható január 7-én a Müpában.

Heinz Hollinger - Fotó: Priska Ketterer

Heinz Hollinger – Fotó: Priska Ketterer

Várjon Dénes és barátai – mert az estnek akár ezt a címet is adhatnánk – koncertjén sokféle korban született zenék kerülnek terítékre: Joseph Haydn, Felix Mendelssohn-Bartholdy és Veress Sándor darabjai. Miközben a koncert egyik érdekessége éppen ez a zenei változatosság – nem gyakran hallani egymás mellett Haydn-szimfóniát és Veress Sándor-darabot –, a szálak valójában Várjon Déneshez vezetnek, aki akár pályafutása kerek évfordulóját is ünnepelhetné a hangversenyen. A Liszt Ferenc Kamarazenekarral ugyanis 1984. december 20-án – majdnem kereken 30 éve – adta élete első komoly koncertjét az akkor tizenhat éves zongorista, azon apropóból, hogy az együttest vezető Rolla János fiatal zongoristát szeretett volna az ifjúkori Mendelssohn-darabokból álló két koncertjük szólistájának, és így lépett fel először a Zeneakadémia nagytermében.

„Az én pályámon összefonódik a szólózás és a kamarazene” – mondja Várjon Dénes, így kézenfekvőnek mutatkozott, hogy az est programját javarészt kettősversenyekből állítsa össze feleségével, Simon Izabella zongoraművésszel. Régi barátjuk Heinz Holliger, mert rengeteget dolgoztak együtt. Azonnal igent mondott a Liszt Ferenc Kamarazenekar dirigálására vonatkozó felkérésre, hiszen szólistaként jól ismeri már a zenekart. Az est hegedűszólistáját, a nagyszerű Veronika Eberlét pedig Holliger javasolta.

Várjon Dénes

Várjon Dénes

Ma már a világ legnagyobb múltú kamarazenekarai közé tartozik a több mint ötven éve, 1963-ban alakult Liszt Ferenc Kamarazenekar. Ez idő alatt a Rolla János vezette együttes mindent elért, amit el lehet érni: a világ legnagyobb hangszeres szólistáival lépett fel Jean-Pierre Rampaltól Isaac Sternig, Msztyiszlav Rosztropovicstól Szvjatoszlav Richterig, több mint kétszáz lemezt készített, a világ szinte valamennyi jelentős zenei központjában megfordult. „A dirigáló szólisták karmesterként ugyanazt sugározzák, mint hangszerrel a kezükben” – vallja Rolla, márpedig ebben a kérdésben egy koncertmesternél aligha találhatnánk hitelesebb véleményformálót. Zenekarának részint az olyan legendás művészek szolgáltattak „éltető” muníciót évtizedeken át, mint az évek során vendégül látott – Rolla szavaival – „nagy tigrisek”. Yehudi Menuhin, Maurice André és Msztyiszlav Rosztropovics mellett közéjük sorolja – mint utolsó mohikánt – Heinz Holligert is.

Veronika Eberle - Fotó: Marco Borggreve

Veronika Eberle – Fotó: Marco Borggreve

Várjon Dénes, Simon Izabella, Veronika Eberle és a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Vezényel: Heinz Holliger
https://www.mupa.hu/program/varjon-denes-simon-izabella-veronika-eberle-es-a-liszt-ferenc-kamarazenekar-2015-01-07_19-30-bbnh
2015. január 7., 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Forrás: Művészetek Palotája