Hiszem, ha látom – Az utolsó Alternative Budapest a Palomában

Vajon mire következtetünk, ha az alábbiakat látjuk: King Kong dühöng a SOTE tetején, vulkán tör ki a Gellért-hegyen, tornádó pusztít a Hősök terén, majmok lepik el a Corvin mozit, vagy égig érő paszuly nő a Vígszínház tetején és dzsungel a Ferenciek terén. Nem a legújabb amerikai apokalipszis mozi forgatása zajlik a fővárosban, hanem megnyílt az Alternative Budapest!

Alternative Budapest kiállításmegnyitó, Paloma, 2014. december 11. - Fotó: Stuhl Ágnes

Alternative Budapest kiállításmegnyitó, Paloma, 2014. december 11. – Fotó: Stuhl Ágnes

Alternative Budapest kiállításmegnyitó, Paloma, 2014. december 11. - Fotó: Stuhl Ágnes

Alternative Budapest kiállításmegnyitó, Paloma, 2014. december 11. – Fotó: Stuhl Ágnes

Egy évvel ezelőtt indult útjának az Alternative Budapest, amely hatalmas rajongótáborral felvértezve ért révbe a Palomában. Az egyelőre lezáró jellegű kiállításon a teljes Alternative Budapest sorozatot, sőt, az eddig még soha ki nem állított új darabokat is meg lehet szemlélni január 17-ig. A kiállítást Nemere István sci-fi író nyitotta meg. Nemere beszéde nagyszerűen alátámasztotta a kiállítás anyagát: „A kiállítás ki és felszabadítja a fantáziánkat.” Ez valóban helytálló, hiszen Kovács KoPé Péter, az Alternative Budapest alkotója munkáival képes elérni, hogy egyrészt elgondolkodjunk Földünk állapotáról, ugyanakkor a szórakoztatás zászlajával kirángat minket a mindennapok monotonitásából. Tükröt tartva hívja fel a figyelmet a gyorsan változó világra, a szürkeségre, hogy zombiként meredünk magunk elé a villamoson és azt sem vennénk észre, ha egy cápa ugrana ki a Dunából. Továbbá Nemere külön kiemelte a szerző és a valóság pozícióját a művekben azzal, hogy „ábrázol, tehát van”. Ez a meglátás tovább generálja a korábban a neten vírusként elszabadult képek hitelességére vonatkozó feltevést. Ugyanis néhány fotóra joggal mondhatta azt egy felhasználó, hogy vajon mi történt Budapesten?

murakami-haruki-a-szintelen-tazaki-cukuru-es-zarandokevei-konyvbemutato-2013-november-6-foto-kaunitz-miklos

További érdekesség lehet az is, hogy a képszerkesztőkkel manipulált fotókkal aktív befogásra sarkallja a nézőt, ugyanis ezeket akár maga a látogató is tovább gondolhatja és otthon hasonlókat is alkothat. Egy olyan inspiráló ready-made, azaz talált tárgy helyzet elevenedik meg, akár a korai szürrealistáknál. Habár a kiállított képek mellett nem rohangál senki Jumanji társasjátékkal, Tom Cruise sem néz döbbenten a kamera mögé, a sziréna sem harsog, mégis azt hihetnénk, hogy valóban megelevenedett a szemünk előtt egy apokaliptikus világkép. Kovács KoPé Péter nem bocsátkozik összeesküvés elméletekbe, kizárólag szórakoztatva manipulál elemeket budapesti helyszínekkel, pontosabban mondva a jellemzően amerikai popkultúra releváns elemeit rendkívül finoman képes beágyazni kelet-közép európai világba. A Paloma kitűnő helyszínválasztásnak bizonyult ehhez a lenyűgöző fotósorozathoz. Ahogyan Kárpáti Zsuzsanna, a Paloma projekt vezetője és megálmodója korábbi cikkünkben kifejtette, a valaha romos, elhagyatott épületet számos nagyszerű ötlettel lehet felvirágoztatni és ezzel a kreatív tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget biztosít: „Olyan visszajelzéseket is kapok, hogy az a jó a Palomában, hogy nem sznob, ezért olyanok is be mernek jönni, akik egy utcáról nyíló designer üzletbe nem. Az épületnek, az emeletnek olyan hangulata van, hogy bevonzza az érdeklődőket…” A kiállításon résztvevő emberek közvetlensége ezt mindenképpen bizonyította.

Kovács KoPé Péter, Kárpáti Zsuzsanna, Nemere István, Alternative Budapest kiállításmegnyitó, Paloma, 2014. december 11. - Fotó: Stuhl Ágnes

Kovács KoPé Péter, Kárpáti Zsuzsanna, Nemere István, Alternative Budapest kiállításmegnyitó, Paloma, 2014. december 11. – Fotó: Stuhl Ágnes

A legtöbb kiállított anyagon jellemzően uralkodik egyfajta apokaliptikus hangulat, ebből kiindulva az apokalipszis szó jelentése valaminek a felfedése, feltárása. Még január 17-ig Ti is felfedezhetitek, hogy milyen az, mikor hollywoodi blockbuster elemekkel van tarkítva fővárosunk, mikor csak a fantáziánk menthet meg minket.

Stuhl Ágnes