„Elég elfeledkezni magunkról és másokat szeretni….” – Lévai Katalin: Anna Karenina lánya – Egy trilógia első része

Az Örkény István Könyvesboltban volt november 19-én Lévai Katalin Anna Karenina lánya című könyvének bemutatója. Az írónő témáját Lev Tolsztoj, korának legnagyobb írójának tragikus sorsú hősnője, Anna Karenina ihlette. Egy lélektani regényben folytatta a Karenin család történetét, amelyben Karenin felneveli Annie-t, édesanya titkai és emléke súlya alatt.

Lévai Katalin: Anna Karenina lánya - Örkény István Könyvesbolt - 2014. november 18.Egy könyvbemutató csodálatos varázsa abban is rejlik, hogy személyesen részesei lehetünk az író gondolatainak és érzéseinek. Hiszen ez az első alkalom, hogy a könyv keletkezéséről, annak körülményeiről és a hozzá fűződő érzelmekről megnyilvánuljon az olvasóinak. Az eredetileg társadalomtudósi pályán publikáló írónak tíz éve jelennek meg szépirodalmi művei is. Az alkotás részleteibe kapunk betekintést, mint ahogy Katalin lázasan mesélte, hogy először 14 éves korában vette kezébe Tolsztoj Anna Karenináját. Fiatalon nagy hatással volt rá és megdöbbentette Anna tragédiája. Újra-újra olvasva felmerült benne a kérdés, hogy milyen gyermekkora volt az árva leánynak. Hogyan küzdött meg édesanya titkaival és a társadalom előítéleteivel?

Karenin saját gyermekeként neveli fel Annie-t. Mindent megad neki, de édesanya életéről, múltjáról mélyen hallgat. A cseperedő gyermekben egyre több kérdés érlelődik, de válaszok hiányában a titkok nyomasztóvá válnak. Bátyja, Szerjózsa a korkülönbség miatt kicsit eltávolodik tőle. Magányosnak, elveszettnek érzi magát és eljövendő sorsát édesanya végzetében látja.

Katalin rongyosra olvasta Tolsztoj művét, hogy néhány eredeti jelenetet más szemszögből keltsen életre: Szerjózsa visszaemlékezése arra az estre, amikor édesanya elbúcsúzott tőle, az utolsó mondata „Szeresd őt!” és Kareninre pillantott. A férfi, aki rideg méltóságában emberi nagyságot mutat, ahogy felvállalja Annie-t. Az írónő szinte beleszeret Kareninba és könnyes szemekkel veti papira a halálát.

Tolsztoj életrajzából merítve, egy magyar származású orvos közbenjárásával, Annie Budapestre utazik a Millennium idején. Számtalan új hatás éri és kezdi önmagát is felfedezni. A lélek tisztaságát a vallásban, a női szabadságot a szüfrazsett-mozgalomban. De életének árnyai és az előítéletek itt sem kerülhetik el.

Lévai Katalin olyan realista orosz író művének hőset ábrázolja, aki nem csak korának, de a mindenkori világirodalomnak is meghatározó gondolkodója és írója. A női sors ábrázolása, az általa képviselt emberi alap gondolkodásmód és érzelmi szükségletek és az iránta érzett felelősség hatására egyik hősnője Anna (és most gyermekei is) klasszikus, követendő sorssá nőtte ki magát.

Tombor Mónika

Lévai Katalin: Anna Karenina lánya – Kossuth Kiadó, 2014