Cimborák voltunk, legyetek ti is a cimboráink! – Cimborafesztivál és egész napos jótékonysági maraton a Nemzeti Múzeumban

Ismét itt a Cimbora… mert a cimbora nem tűnhet el, mert a jó cimbora mindig ott van, ahol szükség van rá, s ilyenkor karácsony táján bizony nagy szükség van igazi cimborára, jó barátra mindenkinek, a gyerekeknek főleg, azoknak a kicsiknek pedig, akik nehéz sorban élnek létszükséglet, hogy legyen segítő kéz, legyen, aki embermeleget ad, aki beleheli, beragyogja és reménnyel tölti el a kis lelkeket, különösen a szeretet ünnepének közeledtével.

Karácsonyi Cimborafesztivál sajtótájékoztató, 2014. december 10., Magyar Nemzeti Múzeum - Fotó: Korhut Lili

Karácsonyi Cimborafesztivál sajtótájékoztató, 2014. december 10., Magyar Nemzeti Múzeum – Fotó: Korhut Lili

Bár az egykori tv-s Cimbora már a múlté, elsodorták a válságos esztendők, de még nagyon sokan emlékeznek színes műsoraira, hiszen 1973-tól több évtizeden keresztül tanította és szórakoztatta a gyerekeket. A Cimbora Alapítvány a régi sikerekből táplálkozva, a biztatásokon felbuzdulva és az új támogatóknak köszönhetően erőt merített, és úgy határozott, hogy megpróbálja egykori tapasztalatait felhasználva tevékenységét ismét a gyermekek szolgálatába állítani. A Cimborafesztivál szervezői december 10-én sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Nemzeti Múzeumban a 20-án rendezendő jótékonysági zenei maratonról, hangsúlyozva, hogy az esemény egyben emléknap is lesz a 41 éve indult Cimbora című népszerű ifjúsági kulturális tévéműsor és a 21. születésnapját ünneplő Óbudai Danubia Zenekar tiszteletére.

A Duna TV Cimbora című műsorának volt műsorvezetője, Korhecz Imola szólt arról, milyen formában él tovább ma is az egykori nagy múltú műsor (amelynek egyik nagy elődje Benedek Elek   Cimbora című gyermeklapja volt), hogy élteti tovább a mozgalmat a Cimbora klubok hálózata, s játékos formában hogyan próbálja megszerettetni a gyerekekkel a költészetet és a muzsikát, hogy részesei lehessenek annak a csodának, amit a vers, a zene és a képzőművészet teremt, újabb lehetőséget nyitva az értékek közvetítésére. „Keressük az eltűnt cimborát, ezért is leszünk együtt december 20-án a Nemzeti Múzeumban, amely egy napra befogadta a Cimborafesztivált”.

Karácsonyi Cimborafesztivál sajtótájékoztató, 2014. december 10., Magyar Nemzeti Múzeum - Fotó: Korhut Lili

Karácsonyi Cimborafesztivál sajtótájékoztató, 2014. december 10., Magyar Nemzeti Múzeum – Fotó: Korhut Lili

„A cimboráskodás gyönyörű dolog, eszme, ötlet, s egyszersmind eszköz, környezet, forma is ahhoz, hogy az igazi értékeket a fiatalokhoz közvetítsük” – mondta a dr. Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója bevezetőjében. „A múzeum ma nem az, ami régen volt. Amikor a 18. század végén, a 19. század elején a nemzetek a saját tárgyi emlékeiket elkezdték gyűjteni, és megalakultak a múzeumok, az emberek szinte szent áhítattal járták végig a kiállítótermeket. Ma már nem lehet ezzel a vallásos áhítattal végignézni egy múzeumot. Ma a múzeum a kulturális cselekvés színtere, amely ismereteket közvetít. Fontos feladatunk, hogy a gyerekeket a múlt szeretetére ráneveljük, így a múzeum a közös kulturális élmény részévé válik. Ezért is öröm, hogy a Nemzeti Múzeum helyt adhat a Cimborafesztiválnak, mert ezáltal újabb nemzedékeket sikerül megtanítani a múzeum szeretetére, akik már nem bódult áhítattal, hanem kíváncsisággal közelítenek a múlthoz.”

É. Szabó Márta, a Cimbora Alapítvány elnöke örömét fejezte ki, hogy mint mondta „megértem, hogy egy 40 éve készített műsor egyszer csak feltámadjon”. Ez alatt a 40 év alatt a Cimbora egykori szerkesztője a műsor nyomán indított balatonalmádi nyári Cimbora táborban több száz gyereket fogadott a határokon innen és túl. Az internet világában azonban már más szelek fújnak, ezért a gyerekeket az interneten keresztül próbálják megtalálni. Ezúttal is köszönetet mondott az Óbudai Danubia Zenekarnak, amelynek „tagjai egy évtizeden át cimborák voltak. Nyaranta a Balaton partján, télen Európa legtetején, a grindenwaldi táborainkban muzsikáltak, kezdetben a Cimbora Zenekarban, majd a Vásáry Tamás vezette Magyar Rádió és Televízió Ifjúsági Zenekarában”, valamint Vásáry Tamásnak, mert sikerült neki egy jó csapatot, majd zenekart összekovácsolni Balatonalmádiban, amellyel azután járták a vidéket és a határon túli területeket. A december 20-i karácsonyi fesztivál egy újraindulás kezdete lesz, a Cimbora-mozgalom feltámadásának első mozzanata. A fellépő művészek mind grátisz adnak műsort. Nagy meglepetés volt az, hogy annyi művész jelentkezett, hogy nem fért mindenki a műsorba. Akik kimaradtak, azoknak alkalmuk lesz a tervezett februári farsangi és a húsvéti Cimborafesztivál műsoraiban, valamint a nyári balatonalmádi Cimbora táborban is fellépni. A december 20-i programban a zenei műsorokon kívül lesznek játékos feladatok, kedvcsináló kiállítás, irodalom, no meg nosztalgiázás hírességekkel és ifjú tehetségekkel, sőt ünneplés is, születésnapi tortával.

moritz-zsigomd-nem-elhetek-muzsikaszo-nelkul-ujszinhaz-bemutato-2013-szeptember-20-foto-kaunitz-miklos

A régi „cimboraként” jelen lévő Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar zongoraművész és karmester az egykori fellépésekről, turnékról szóló anekdotáival elevenítette fel a Cimbora-mozgalom jeles napjait, rendezvényeit, amelyeken ő is tevékenyen részt vett.

Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, gitáros, dalszerző, népzenekutató a táncház mozgalom formálódásáról, kezdeteiről beszélt, amikor a népzenének még nemigen volt helye a magyar médiában. A Cimbora műsorban mégis megjelenhetett. Ebből a kényszerből született az Aprók tánca című műsor is, minthogy népzene csak gyermekműsorban kaphatott helyet. Ez is felhívta a figyelmét arra, milyen fontos a gyermekekkel foglalkozni, kreativitásukat serkenteni, a kultúrát továbbadni az új nemzedékeknek.

A Cimborafesztivál a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal karöltve hátrányos helyzetű gyermekeket is vendégül lát, és adományokat gyűjt számukra. Berta Klára, az alapítvány munkatársa elmondta, hogy ma, amikor sok ezer éhező van Magyarországon, akikről gondoskodni kell, az „egészséges és kulturált gyermekekért” mottó jegyében fontosnak tart minden segítséget. Az alapítvány nemcsak gyűjtést rendez, hanem 400 gyermeket fel is hoz a fesztiválra. Sok olyan gyerek lesz itt, akik még soha nem jártak Budapesten. Fontos számukra a kultúra, s az, hogy december 20-án olyan felejthetetlen élményt kapjanak, ami egész életükre is kihathat, amely szellemi táplálékként segít kimozdítani őket kilátástalan helyzetükből.

A fesztivál helyszínéről még annyit, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum három és fél millió műtárgy gazdája, Magyarország első múzeuma, ahol a gyerekek megtekinthetik a nemzet múltjának emlékeit az őskortól a népvándorlás-, és honfoglalás-kori kiállításon keresztül egészen napjainkig bezárólag, az időszaki kiállításokkal együtt. A fesztiváli programban egyebek között felcsendül Bach Esz-dúr zongoraversenye a Dunakeszi Farkas Ferenc Művészeti Iskola zenekarának előadásában, valamint Liszt Magyar rapszódiája, Bartók, Debussy, Rahmanyinov művei, az esti Karácsonyi Mozart Koncerten pedig az Óbudai Danubia Zenekar lép fel Vásáry Tamás vezényletével.

A programról bővebben: https://www.facebook.com/cimbora2014

Varga Bótos Anna
Fotó: Korhut Lili