Világcirkusz címmel tánckoncertet tartanak januárban Szolnokon

Világcirkusz címmel tánckoncertet mutatnak be január 10-én Szolnokon, a Városi Sportcsarnokban; a Szolnoki Szimfonikus Zenekar új esztendőt köszöntő összművészeti produkciójában mintegy 300-an működnek közre.

Az esten mintegy háromszáz zenész, énekes és táncos lép majd a közönség elé – közölte Patkós Imre, a szolnoki szimfonikusok ügyvezető igazgatója a megaprodukciót beharangozó keddi szolnoki sajtótájékoztatón.

A műsort a komolyzene kedvelői mellett azoknak az embereknek is szánják, akik nem járnak rendszeresen hangversenyekre, és számukra olyan atmoszférát kívánnak teremteni, amelyben a tánc révén a „látható zene” élményével találkoznak – mondta a szakember.

Ismertetése szerint a zenekar vendégei ez alkalommal a Nagyvárad Táncegyüttes művészei, akik a Juronics Tamás által rendezett, Világcirkusz című produkciójukból mutatnak be jó néhány koreográfiát Mozart Requiem című művére. A tánckoncert látogatói ismét találkozhatnak a Budapest Táncszínház táncosaival, míg a kórusok sorában a Nemzeti Énekkar valamint a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus lép színre. Az est zenei rendezője és karmestere a szolnoki szimfonikusok művészeti vezetője, a japán Izaki Maszahiro lesz, dirigálásával a nagy orosz lélek is kitárul a nézők elé, miután az orosz komponisták, így például Stravinsky, Borogyin, Csajkovszkij és Muszorgszkij műveit szólaltatják meg. A két részes program műsorvezetői tisztét – immár visszatérően – Ókovács Szilveszter operaénekes, a Magyar Állami Operaház igazgatója látja el.

Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta: a Partium egyetlen hivatásos magyar táncegyüttesének óriási megtiszteltetés a szolnoki fellépés, és – miként fogalmazott – „szinte megborzongott a hátuk a lehetőségtől”. A Világcirkusz című teljes produkcióból ezúttal egy 30 perces kivonatot visznek színre úgy, hogy lényegi mondanivaló ne sérüljön – tette hozzá.

A szervezők a fiataloknak kedveskedve jelezték: a szolnokiszimfonikusok@gmail.com internetes címre regisztráló magyar, illetve erdélyi diákok közül az első 30-30 tiszteletjegyet kap.

Forrás: MTI

 

,