Vendéget látni, vendégnek lenni – A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új vendéglátás-történeti állandó kiállítása 2014. december 11-től

December 11-től látogatható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új állandó kiállítása. A tárlat a magyar polgári vendéglátás-történet aranykorát, a 19. század végétől a második világháborúig tartó időszakot idézi fel. Az otthoni és hivatásszerű hazai vendéglátás tereit egy városi skanzen jellegét öltve, elsősorban enteriőrökön keresztül mutatja be. Címét Gundel Károly és Karinthy Frigyes 1933-ban megjelent illemtankönyvéről kapta.

A látogatók megismerhetik, hol és hogyan töltötte szabad idejét a hajdani polgár, hova utazott, hol szállt meg, mit rendelt asztalához. Megelevenedik egy korabeli szálloda, egy kávéház és egy étterem, továbbá egy cukrászda cukrászműhellyel. Az otthoni vendéglátást egy középpolgári lakás idézi meg – konyhával, kamrával, ebédlővel és az ezekhez kapcsolódó bútorokkal és tárgyi eszközökkel.

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a korabeli mulatók és fürdőhelyek világába is, és kiderül az is, melyik gyógyvizet ajánlották fürdésre és melyiket fogyasztásra. Emellett azt is megtudhatják, miért lett sikeres épp a Gundel, vagy a Gerbeaud – a korszak nagy vendéglátósainak életútja példát és bátorítást adhat nem csak szakmabelieknek.

A kiállításban fontos szerepet kap az interaktivitás, a látogatók megismerhetik a leghíresebb magyar ételek és édességek (Jókai bableves, palócleves, Dobos-torta) történetét és eredeti receptjeit, melyek méltán tették konyhánkat világhírűvé. A többlet tartalmat rejtő interaktív felületek segítségével megtudhatjuk, hogy melyik kávéház volt a korszak ismert személyeinek, művészeinek törzshelye, megismerhetjük a szobalány, a londiner, a séf, vagy a sommelier munkáját.

Az új tárlathoz kapcsolódóan megújult múzeumpedagógiai kínálat várja a régi és új látogatókat. A kereskedelemtörténeti állandó kiállítás mellett az új vendéglátás-történeti állandó kiállítás megnyitásával közel tíz év után válik ismét teljessé a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1.

Web: www.mkvm.hu
Facebook: www.facebook.com/mkvmuzeum

Forrás: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum