„Fotográfiák otthona” – PARRANDA a TOBE Galleryben

A Szent István Parktól pár lépésnyire – a Herzen utcában – található Budapest fizikai mértékekben tekintve legkisebb kortárs fényképészeti galleryje, a TOBE.

PARRANDA, kiállításmegnytó, 2014. december 6., TOBE Gallery

PARRANDA kiállításmegnyitó, 2014. december 6., TOBE Gallery – Fotó: Kaunitz Miklós

A 2013 szeptemberében indult projekt célja, hogy új otthont adjon Budapesten a képzőművészet-fényképészet kedvelőinek. A galéria megálmodói és tulajdonosai Puskás Bea és férje, Tomas Opitz. Olyan, pár négyzetméteres galéria ez, amely atmoszférájában igényes és értékálló. Ez által képez a szemnek láthatatlan hatalmas teret, amely közel hozhatja egymáshoz a kortárs fényképészetet és a nyitott, befogadásra mindig alkalmas érdeklődőket.

Az elmúlt másfél év kiállítás anyagának dél-amerikai művészei közül válogatta ki a két tulajdonos azokat a fényképeket, amelyeket egy kelet-európai számára igen különleges hangulatú, vidám, karácsonyi szórakozás keretében nyitottak meg múlt szombaton, Halász Gyula cimbalomművész részvételével.

PARRANDA kiállításmegnyitó, 2014. december 6., TOBE Gallery - Fotó: Kaunitz Miklós

PARRANDA kiállításmegnyitó, 2014. december 6., TOBE Gallery – Fotó: Kaunitz Miklós

A kis térben kiállított – és megvásárolható – fotográfiák alkotói mind olyan művészek, akiket személyesen is, mégis elfogulatlanul ismernek a kurátorok. Így minden sorozatnak, képnek igazi, érezhető története van. Olyan közegbe kerülnek általuk ezek a fotográfiák, amelyben a szemlélődő nem is érzi magát kívülállónak. Akár egyetlen kiállított műben is el tudunk úgy mélyülni, hogy minőségi élményben legyen részünk. A most kiállító fotográfusok többek között Ricardo Parra, Amalia Pereira és Tomas Opitz is.

Az érzékszervi mértékek világában a legkisebb, de a minőségi kortárs fotóművészet tekintetében magasan a legnagyobb galéria több időtálló üzenetet hordoz. Nem csak az itt kiállított fotográfiák egyikébe belemerülve bizonyosodhatunk meg arról, hogy egy vizuális élmény is kinyithatja a belső érzékelésünket és tágra nyithatja ez által a teret. Azt az alapvető kérdést is magában hordozza – legalább is számomra -, hogy inkább mennyiségi vagy minőségi jellemzőkkel határozhatjuk meg magunkat.

PARRANDA kiállításmegnyitó, 2014. december 6., TOBE Gallery - Fotó: Kaunitz Miklós

PARRANDA kiállításmegnyitó, 2014. december 6., TOBE Gallery – Fotó: Kaunitz Miklós

Fotó: Kaunitz Miklós
Tóth Judit Nikoletta

PARRANDA – TOBE Gallery, 2014. december 6. – 2015. január 23.

TOBE Gallery Facebook-oldal

,