Rockenbauer Zoltán: Apacs művészet – Könyvbemutató az Örkény István Könyvesboltban

A Noran Libro Kiadónál jelent meg Rockenbauer Zoltán: APACS MŰVÉSZET – Adyzmus a festészetben, és a kubista Bartók (1900-1919) című új könyve, melynek bemutatója 2014. december 2-án, 17 órakor lesz az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26). A könyvet Passuth Krisztina, művészettörténész mutatja be. Moderátor: Kőrössi P. József.

apacs_muveszet_webA huszadik század első évtizedének Párizs-élménye meghatározó volt a magyar művészi élet fejlődésére. „Megállok lihegve: Páris, Páris, / Embersűrűs, gigászi vadon!” – kezdte  Páris, az én Bakonyom című versét 1906-ban Ady Endre. „Nem lehet leírni azt a boldogító érzést: itt lenni – lelkesedett Márffy Ödön, a festőnövendék, mikor először pillantotta meg a várost. – Elhatároztam, inkább száraz kenyéren élek, de innen évekig nem mozdulok.”

Érthető, ha Bartók Béla is elragadtatással írt haza első párizsi útjáról: „Eljutottam Párisba, ebbe az isteni istentelen városba. Nem lehet leírni, csak látni kell, mennyi szép, mily szép dolgok vannak itt, a világ középpontjában.”

„Az volt a magyar művészeti életben a forradalmárok kora. A költészetben Ady, a zenében Bartók, a festészetben pedig mi, a Nyolcak.” (Márffy Ödön)

Forrás: Kossuth Kiadó