Négy díjat nyert Reisz Gábor filmje a torinói filmfesztiválon

Négy díjat nyert Reisz Gábor diplomafilmje a szombat este véget ért 32. Torinói Filmfesztiválon, Olaszország rangos nemzetközi filmes seregszemléjén – közölte az MTI-vel a Magyar Filmunió vasárnap.

A Filmalap támogatásával készült Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotás a zsűri különdíját és a közönségdíjat is elnyerte. A fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor első játékfilmje kapta meg. A díjakat az alkotók – Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-operatőr, Tálas Zsófia vágó és Berkes Júlia producer – személyesen vették át a szombat esti díjátadón.

A Magyar Filmunió közleménye szerin a díjakról döntő ötfős nemzetközi zsűrit Ferzan Özpetek forgatókönyvíró-filmrendező elnökölte és tagja volt Pálfi György. A fesztivállal párhuzamosan megrendezett TorinoFilmLab filmterv fejlesztő fórumon Pálfi György és Nagy Gergő A hang (The Voice) című filmtervvel elnyerte a Les Arcs Coproduction Village díját.

Reisz Gábor diplomafilmje a Filmalap támogatásával készült a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában. Október 30. óta látható a hazai mozikban, eddig több mint 25 ezren nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett. A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorukra.

Forrás: MTI

 

,