Gálaműsorral ünnepli negyvenéves jubileumát a Nyírség Táncegyüttes

Nagyszabású gálaműsorral és az együttes történetéről szóló fotókiállítással ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját a Nyírség Táncegyüttes.

Az együttes szombaton mutatja be jubileumi műsorát a nyíregyházi Bujtosi Szabadidő Csarnokban – közölte Demarcsek György, a táncegyüttes vezetője az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón kedden a nyírségi nagyvárosban. A csarnokban emellett egy fotókiállítást is berendeztek, amelyen az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a nagy múltú táncegyüttes hétköznapjaiba, valamint megtekinthetik az elnyert díjakat.

A műsorban egyszerre lehet majd látni olyan táncosokat, akik az elmúlt 30-40 évben tagjai voltak az együttesnek, de színpadra lépnek a legfiatalabbak is – mondta Kácsor István művészeti vezető az eseményen. Hozzátette, a legidősebb fellépő táncosok 60 évesek is elmúltak, a legfiatalabb pedig másfél éves, a különböző generációk tagjait pedig együtt láthatja majd táncolni a közönség.

A műsor a Nyírség Táncegyüttes mottóit, az eredetiséget és a sokszínűséget próbálja majd bemutatni az elmúlt negyven év jellemző koreográfiának kivonataival – magyarázta a művészeti vezető. Kácsor István szerint a színpadi műsor nagyobb része nívódíjas antológiákra épül, amelyek egyenként is egyedi alkotásoknak számítanak. A legnagyobb koreográfiában egyszerre hetven táncos lesz majd a színpadon.

„A jubileumi műsorunk szokatlan ősbemutató, eddig csak a televízióban látott táncok bemutatása: az örökös aranysarkantyúsok és aranygyöngyösök ízes és kiforrott mozdulatai, az asszonyok énekkel és igazi élettel teli körtáncai, a férfiak szilaj és elegáns, játékos, kirobbanó erejű figurái, valamint a szárnyait bontogató gyerekek bájos sutasága, kamaszos hangja és lelkes forgása, ezek mind mi vagyunk” – fogalmazott Demarcsek György, aki a tájékoztatón jelentette be, hogy harminchat év után befejezi aktív táncos-színpadi tevékenységét.

Kovács Ferenc polgármester arról beszélt, hogy a számtalan nemzetközi és hazai díjat nyert egyesület erejét mutatja ez a gálaműsor, a Nyírség pedig amellett, hogy Nyíregyháza jó hírét viszi el a világban, nagy gondot fordít a néptánc-hagyományok ápolására és átörökítésére. Az önkormányzati vezető szavai szerint a város biztosítja a támogatást a működéshez és amennyiben a jövő évi költségvetés engedi, akkor 2015-ben is megrendezik az eddig kétévente megtartott Nemzetközi Néptáncfesztivált.

A Nyírség Táncegyüttes 1974 óta működik Nyíregyházán, repertoárjában – az egész Kárpát-medence tánchagyományát felölelve – hiteles képet próbál adni a magyarság népművészetéről, a magyarok és más népcsoportok táncos karakteréről. Repertoárjukban megtalálhatók dramatikus, színházi jellegű produkciók, magyar népszokásokat feldolgozó koreográfiák, valamint a régies tánckincset és zenét az újabb korszakok modernebb táncaival és zenéjével ötvöző alkotások – olvasható az egyesület honlapján.

Az egyesület 1989-ben és 1993-ban is elnyerte az Országos Néptáncfesztivál nagydíját és legfontosabb különdíjait, illetve 1988-ban és 1993-ban, valamint közönségszavazattal 1996-ban is megnyerték a Magyar Televízió Ki mit tud? vetélkedőjét. 2001-ben ismét a legjobbak voltak az országos néptáncfesztiválon, 2003 októberében pedig a Kállai Kettős Néptáncfesztivált nyerték meg.

Szlovákiában, Lengyelországban, Ukrajnában, Belgiumban, Olaszországban, Angliában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban, Törökországban, Egyiptomban, Izraelben, Spanyolországban, Romániában, Görögországban, Thaiföldön, Mexikóban és Tunéziában is vendégszerepeltek már.

Forrás: MTI