Molnár Piroska mesél operákat a CAFe Budapesten

A Mai Operamesékben Orbán György, Selmeczi György és Vajda János színpadi műveiből csendülnek fel a legérdekesebb, legszórakoztatóbb részletek Molnár Piroska és a Kolozsvári Magyar Opera Ének- és Zenekara közreműködésével október 19-én a Művészetek Palotájában.

Mai operamesék

Mai operamesék

Orbán György már ma is hatalmas életművet tudhat magáénak. Nagylélegzetű oratorikus és különböző hangszeres apparátust foglalkoztató egyéb – az ő szavával élve közönségbarát – kompozíciói, dalai, egyházzenei alkotásai korunk egyik „legjátszottabb” magyar zeneszerzőjévé tették. A Pikkó Herczeg egy XVIII. századba visszatekintő, a magyar nyelvű operajátszás kezdeteit megidéző – az eredeti művet az első magyar operaként tartották számon, mára a zenei anyag elveszett – lírai opera, egy politikai allegória szerelmi szállal körítve

Selmeczi György is azok közé tartozik, akik a múlt század nyolcvanas évei körül radikálisan szakítottak korábbi „neoavantgárd” eszméikkel, és újra felfedezték a maguk és hallgatóságuk számára a zenetörténeti folyamatokba ágyazható tonális-modális paradigmát; látványosan közelítették egymáshoz az alkalmazott zenék és az „utókornak szánt” kompozíciók szerzői attitűdjét. A Szirén című opera librettóját Szőcs Géza készítette saját korábbi novellája alap­ján. A különös történet egy ars poetica erejével világít rá korunk művészetének dilemmáira, a mindenkori szépségeszmény viszonylagosságára.

Vajda János elsősorban színpadi szerzőként él a zenei köztudatban, balettjei, de legfőképpen operái révén. A Leonce és Léna – a saját korát évszázadokkal megelőző-túlhaladó Georg Büchner 23 évesen írt mesejáték-szatírája – olyan cselekményre épül, amely­ben valós akadály hiányában képzelet szülte nehézségekkel kell a címszereplőknek megbirkózniuk. Ez a minden korábbi normát feje tetejére állító szerelmi vígjáték minden pillanatában és velejéig romantikus, illetve ami ezzel együtt jár: formabontó.

Mai Operamesék – félig szcenírozott előadás
2014. október 19. 19.00
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

Orbán György: Pikkó herczeg
Selmeczi György: Szirén
Vajda János: Leonce és Léna

Mesélő: Molnár Piroska
Közreműködő: Kolozsvári Magyar Opera Ének- és Zenekara
Rendezte és vezényel: Selmeczi György

További információk: http://cafebudapestfest.hu/program?id=56481