Phil Grabsky: Beethoven nyomában – Nagy zeneszerzők nyomában az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Great Composers – Nagy zeneszerzők nyomában című sorozat
Uránia Nemzeti Filmszínház
1.  rész, Phil Grabsky: Beethoven nyomában

Beethoven-nyomaban
2014. október 12. 11:00

10 pontból 10-et kapott. A legjobb film, amit zeneszerzőről valaha láttam” – The Sun Herald

A Beethoven nyomában átfogó és izgalmas beszámoló a nagy zeneszerző életéről és munkásságáról. A filmben 65 zenemű hangzik el egészben vagy részleteiben a világ legkiválóbb muzsikusainak tolmácsolásában. A csodálatosan fényképezett „koncert-dokumentumfilmben a világ élvonalába tartozó zenészek és szakértők új megvilágításba helyezik Beethovent – férfiként és művészként egyaránt. A fellépő művészek és interjút adott szakértők listája pazar: Gianandrea Noseda, Sir Roger Norrington, Riccardo Chailly, Claudio Abbado, Fabio Luisi, Frans Brüggen, Ronald Brautigam, Hélène Grimaud, Vadim Repin, Janine Jansen, Paul Lewis, Lars Vogt és Emanuel Ax. A narrátor Juliet Stevenson és a Royal Shakespeare Company ifjú tagja, David Dawson színművész.

Ahol a szakértelem elhivatottsággal vegyül… elsőosztályú” – New York Times

A film távolról sem csak a felszínen kutat: a megtört, zsörtölődő zseni ráégett bélyegétől alig látszódó, igazi Ludwig van Beethoven érdekli. A Beethoven nyomában szembeszáll a romantikus mítosszal: a süketség sújtotta, de nehéz sorsával hősiesen szembenéző figurával, aki „halhatatlan szerelmesét” keresi, és mindvégig nőtlen marad. Az eredmény? Egy ettől merőben különböző, jóval érdekesebb sors. A Beethoven nyomában a zeneműveken keresztül nyújt átfogó képet a zeneszerző szakmai és magánéletéről. A „koncert-dokumentumfilmben” a bevált módszert követve Phil Grabsky a kronologikus rendbe állított művekhez rendeli hozzá az életeseményeket és a levelezésből ránk maradt adatokat.

Nagyon is emberi élettörténet… minden pillanat olyan csodálatosan megkomponált, mint a Mozart noymában című filmben” – Chicago Tribune

Phil Grabsky keresztül-kasul utazta Európát és Észak-Amerikát, hogy zenetörténészekkel és muzsikusokkal készíthessen interjúkat a próbák és előadások közti pihenőidőben. Lenyűgöző, hogy 65 előadást tudott lencsevégre kapni, meg tudta örökíteni a világ élvonálához tartozó művészek kifejezőerejét. Részletek csendülnek fel Claudio Abbado kritikusok által is elismert Fidelio-interpretációjából. További zeneművek, illetve részletek hallhatók a Frans Brüggen’s Orchestra of the 18th Century, a Sir Roger Norrington vezette Salzburg Camerata, a Riccardo Chailly vezette Leipzig Gewandhaus, a Fabio Luisi vezette Vienna Symphony előadásában. Vadim Repin és Janine Jansen hegedűművészek, Leif Ove Andsnes, Ronald Brautigam, Jonathan Biss, Emanuel Ax, Lars Vogt zongoraművészek és Alban Gerhardt csellista tárják fel személyes megközelítésüket,egyéni hitvallásukat, rajongásukat. Az Endellion String Quartetnek hála, teljes Beethoven kvartetteket sikerült megörökíteni.

„A film középpontjában Beethoven muzsikája áll. Grabsky parádés névsorral teszi a közönséget is lelkessé és fogékonnyá a címszereplő iránt, és ezáltal szeretnivaló, életszerű interpretációkat juttat el a nézőkhöz.” – Boston Phoenix

Teljes zeneművek vagy zenei részletek az elhangzás sorrendjében

Forrás: Pannonia Entertainment
,