Divatsikolyok Belgrádból – Biljana Tipsarević és az időtlen elegancia

A nő szeret megjelenni, szereti láttatni magát, szeret tetszeni, szépnek lenni, elegánsnak és hódítónak. Szeret megújulni, úgy ahogy maga a természet is megújul az örök körforgásban. Ehhez a megújuláshoz a legjobb kellék az, amibe nap mint nap belebújik, azaz a ruha, olyan öltözék, amiben jól érzi magát, de egyéniségét is kifejezheti benne és általa, mint valami testbeszéd által. Mert a ruha árulkodik viselőjéről – ábrándos, romantikus, pragmatikus, igényes vagy laza, hajadon-e még, aki most keresi méltó társát, vagy már meglett asszony, gyermekek édesanyja, netán sikeres vezető, üzletasszony, akinek megjelenése tekintélyt parancsol. Megannyi stílus, egyéniség, alkalom, trend, áramlat, hatás – megannyi tényező, amit egy tervezőnek figyelembe kell vennie, amikor leül tervezőasztala elé. Mert ők, a dizájnerek az aktuális szépségeszmény megálmodói, az anyag, a szín, a forma bravúros zsonglőrjei, a divatbirodalom boszorkánykonyhájának mesterei. De mitől emelkedik ki egy kreátor sok száz és ezer közül? Mikor lesz valakiből Coco Chanel, Christian Dior vagy Yves Saint-Laurent? Az extravaganciában, a másságban, a meghökkentésben vagy a nyugodt letisztult eleganciában és a keresetlen, természetes, egyszerű vonalvezetésben rejlik a titok nyitja?

Timeless Chic” - Biljana Tipsarević divatbemutatója Szeriba Köztársaság Nagykövetségén, 2014. október 6-án. - Fotó: Jaksity Iván

Timeless Chic” – Biljana Tipsarević divatbemutatója Szerbia Köztársaság Nagykövetségén, 2014. október 6-án. – Fotó: Jaksity Iván

Mindezekre a kérdésekre sajátos és egyéni választ adott a fiatal belgrádi divattervező, Biljana Tipsarević 2014-es őszi-téli kollekciója, amelyet október 6-án láthattunk Szerbia Köztársaság Nagykövetségén a Szerb Kultúra Hónapja rendezvénysorozat keretében tartott exkluzív divatbemutatón. Új kollekciója a „Timless Chic” azaz az időtlen elegancia híven a fantázianévhez áradóan nőies, légiesen tündöklő, szexisen kacér, elbűvölő, néha provokatív, egyszóval ellenállhatatlan.

„Hatalmas örömömre szolgált, hogy a Szerb Kulturális Központnak, valamint Szerbia Nagykövetségének köszönhetően Magyarországon elsőként mutathattam be legújabb, „Timeless Chic” nevű kollekcióm egy részét, kiegészítve a „La Storia di una donna” legszebb estélyi és esküvői ruháival” – mondta Biljana Tipsarević .

A felvonultatott 30 modell többsége a hétköznapok fölé emel, a csillogó, a bársony, a brokát, a strassz, az áttetsző, a tüll, a csipke fenséget, emelkedettséget, királynői tartást sugall, a merész hasítékok alól előbukkanó csinos lábak, testhez feszülő kisestélyik, vállakat szabadon láttató alkalmik és koktélruhák, selyem és csipkekombinációk, nyak köré fonódó hol tekervényes, hol egyszerű vállpántok, bőrberakások, dekoltázsok és meglepő geometrikus kivágások itt-ott, mind-mind a női szépség és vonzerő fokozói, a személyiség kibontakoztatói, a természetes formák kihangsúlyozói. Kosztümjein, blézerein is sok a fény, a csillogó, a rejtélyes és titokzatos. A színválasztás is ennek megfelelő. A fehértől a krémszín, pezsgőszín, az arany áttört árnyalatain keresztül a rózsaszín, a barack, a bordó, a lilás variációi következtek, majd fokozatosan a sötétebb színek, a szürkés, ami észrevétlenül átment kékbe, végül a mindig elegáns feketébe. S visszakanyarodva a kezdetekhez egy csodálatos virágrátétes hófehér menyasszonyi habos álom zárta a sort. Egy modellt általában egy tónus uralt, s azt vagy azonos, vagy valamilyen kiegészítő színű, főként csipkés betét, alsó- vagy felső- rész emelt ki harmóniát teremtve a forma, a vonalak, a színek és az anyag között. Modelljei mégsem túldíszítettek, mesterien megtalálja a megfelelő arányt a vonalak egyszerűsége és a díszítés mértéktartó diszkréciója között.

Azt pedig csak melegen üdvözölni lehet, hogy déli szomszédaink a művészi alkotótevékenységnek ebbe a szférájába is bepillantást engedtek. Biljana Tipsarević tehetsége, művészi ihletettsége nem kétséges. Érett tervező, aki megtalálta saját hangját, stílusát, aki tudja, mi az, amit meg akar mutatni. Kollekciója megérint, tetszetős, mert különleges, egyéni, viselhető, de nem fordul dekadenciába, és sugároz valamit a déli emberek melegségéből, közvetlenségéből, nyitottságából. Eleganciája nem az elérhetetlenségével, hanem éppen nagyon is emberközeliségével hódító. Modern, trendi és európai. Általa a nő még csábosabb, még bűbájosabb. Szinte kedvünk lenne fölpróbálni néhány darabot, beugrani egy márkaboltba és megvásárolni. Talán ez is valóság lesz hamarosan. Öröm és ünnep volt nézni a szépségnek ezt a demonstrációját. Nem csak Párizsra és a nagy globális divatdiktátor centrumokra kell tehát vigyázó szemünket vetni a jövőben, ha ötleteset és használhatót keresünk, hiszen Közép-Európának is van renoméja, helye a divat eddig zártnak tűnő világában. Reméljük, hogy a szerbiai dizájn és divat bemutatkozása itt nem ér véget, hanem mind többet látunk kortárs tervezőik munkáiból, és nemcsak látunk, hanem esetleg hozzá is férhetünk majd az üzletekben is. Ezzel kívánunk további sok sikert a szerbiai divatiparnak és a fiatal, ellenállhatatlan divatkreátornak, Biljana Tipsarevićnak .

(Biljana Tipsarević 1983-ban született Újvidéken. A Műszaki Egyetem iparmérnöki és menedzsment szakán szerzett alap- illetve mesterképzést, majd a milánói Del Lusso Akademia divattervezői szakán tanult. A szerb közönség előtt a 32. Belgrádi Divathéten (2012) debütált. Azóta három kifinomult és nőies kollekcióval jelentkezett: a „The Countessa”, az „Iressistible” és a „La Storia di una donna” kivívták mind a kritikusok, mind a nagyközönség elismerését és szimpátiáját. Belgrádban saját műtermet nyitott. Bel- és külföldi kiállításokon számos elismerésben részesült.)

Varga Bótos Anna
Fotó: Jaksity Iván