Qaartsiluni Ensemble – Kondor Ádám ősbemutató

Qaartsiluni Ensemble
2014.  október 10. (péntek), 19:30, Budapest Music Center
CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a BMC közös programja

Ősbemutató
Kondor Ádám : Hattyúdalok-ciklus I-IV.

Qaartsiluni Ensemble

Qaartsiluni Ensemble

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál által rendezett koncert különleges premier: 2014. október 10-én a Budapest Music Center hangversenytermében Kondor Ádám Hattyúdalok-ciklusának ősbemutatója lesz. A monumentális, drámaiságát tekintve kisoperai tartalmat hordozó mű igényessége a válogatott külföldi és magyar szólistákból álló előadói gárdát is próbára teszi.

A Hattyúdalok négy, önmagában is előadható darabból álló ciklus, melynek mindegyik darabjában kiemelt szerepet játszik az oboa. Az elbeszélés metonimikus asszociációkon, eltolásokon, transzformációkon keresztül jön létre: kevéssé logikusnak tűnő módon, de annál inkább a szükségszerűség érzetét sugallva halad előre.

„A sorozat mindig teljes, de soha nem befejezett. Az újabb darabok mindig átértelmezik a korábbiakat, bővítik (vagy szűkítik), pontosítják a jelentést, körvonalaznak egy – egyelőre definiálatlan – műtípust.” (Kondor Ádám)

Közreműködik: Lencsés Lajos, Peter Tavernaro – oboa
Qaartsiluni Ensemble tagjai:
Milan Pala – hegedű
Razvan Negoita – hegedű
Tornyai Péter – brácsa
Kántor Balázs – cselló
Rákóczy Anna – fuvola
Rácz Ottó – oboa
Horia Dumitrache – klarinét
Borbély László – zongora
Művészeti vezető: Rozmán Lajos

QAARTSILUNI

Az együttes neve az alaszkai eszkimó kifejezés, amely összetartást, valami nagy dologra való reményteljes várakozást jelent. Az absztrakt névválasztás szándékos, a névadóknak fontos volt, hogy kötöttségek, kötelező asszociációk nélkül tölthessék meg tartalommal kereteiket.

A Qaartsiluni Ensemble 2012 tavaszán a Közép-európai Portrék című egyedülálló programsorozat elindításával mutatkozott be. Az együttes érdeklődésében központi helyet foglal el a közép-európai zenei tradíció: a térség országaiban élő alkotókkal, előadókkal együttműködve az írott klasszikus zene jelenének és múltjának megértését, újrafogalmazását tűzték ki célul. Megalakulásuk óta a kulturális élet fontos helyszíneinek állandó szereplői lettek: a Budapest Music Center, a Trafó, a FUGA, az Óbudai Társaskör és a Bartók Rádió sorozatainak különböző helyszínein kívül az Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztiválon és Prágában illetve Varsóban is bemutatkoztak. Az együttes tagjai szólistaként is tevékeny hangszeres művészek. Érdeklődésük a legjelentősebb alkotók műveire irányul: kihívás, amit ezek életre keltése jelent, szabja meg azt a mércét, amelyhez érdemes igazodni.

Rozmán Lajos művészeti vezető klarinétművészként is ismert: a Forrás Kamarazenei Műhely, az UMZE kamaraegyüttes, a Trio Lignum, a Rondino Együttes alapító tagja. Mindez a tapasztalat és a Zeneakadémián tanítással töltött évek formálták az együttjátékról, dirigálásról kialakult sajátos szemléletét, ami a Qaartsiluni létrehozásához vezetett.

A rejtőzködő alkatú, nagy magyar zeneszerző, Kondor Ádám idén 50 éves. Rados Ferenctől és Kurtág Györgytől kapta kamarazenei ismereteit a Zeneakadémián. Egy évig magántanítványa volt Simon Albert karmesternek. 1992 óta fő tevékenysége a zeneszerzés. Zeneszerzői stílusára nagy hatást gyakorolt Mesias Maiguaschca és Jeney Zoltán, valamint a világhírű hegedűművészek, Végh Sándor és Fenyves Loránd mesterkurzusai. Néhány éve Thaiföldre költözött, s ott folytatja hivatását.

“A zeneszerzői munkát részben az elemi kíváncsiság inspirálja, de talán az is, hogy a problémák a mélyebb, nehezen elérhető és feltárható régiókban erednek és ezért a megoldást is, ha van, ott kell keresni.”