SUM koncert 2014. október 17-én a Budai Vigadóban

A 2014-es európai turnéja keretében Hollandia, Belgium és Svédország mellett ismét Magyarországra látogat a SUM koreai világzenei formáció. Október 17-én 19 órától a Budai Vigadó színpadán mutatják be legújabb darabjaikat egy ingyenes koncert keretében. Mivel a helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, előzetes regisztráció szükséges a sum@koreaikultura.hu e-mail címen.

SUM Poszter

A Sum, azaz lélegzet egy koreai hagyományos hangszereken játszó zenei duó, mely nevét zenéjének légies és elegáns hangzása után kapta. A formáció tagjai, Ji Ha Park és Jungmin Seo a Korea National Egyetemen végeztek művészeti szakon, Ji Ha Park pirin, azaz bambusz furulyán és a saengwhang nevű sajátos fúvóshangszeren játszik, Jungmin Seo pedig a citeraszerű gayageum-öt szólaltja meg. Műveiket saját maguk szerzik, hangszereikre szabva, így stílusuk érdekessége, hogy a hagyományos hangszeren olyan zenét játszanak, mely megfelel a fiatalabb generáció ízlésének is, amiért külön elismerést kaptak a Koreai Kulturális Minisztériumtól.

A „lélegzet” nem egyszerűen az együttes nevét jelöli, hanem üzenetet is közvetít. Hajtóerejük a képzeletük, ily módon hangszereik megszólaltatásának módját és műveik dallamát nem szorítják keretek közé. Műveiket nem korlátozzák a hangjegyek, a zenei szabályok, határaikat csak saját lélegzetük szabja meg. Szerzeményeikben egyszerre fedezhető fel a játékosság és a határozott vonalvezetés. Hangszereiken keresztül kísérleteznek a hangnemekkel, dallamokkal és a ritmusokkal; megkeresik a bennük rejlő egyediséget, majd eggyé olvasztják őket.

Az együttes 2007-ben jött létre, és már első előadásaikkal meghódították a közönséget, egyik siker a másikat követte. 2009-ben elnyerték a Szöul Fiatal Zenészek Alapítvány díját, majd a 21. század kísérleti zenei projekt kitüntetését. Külföldön is nagyon közkedveltek a duó koncertjei, és egyre több nemzetközi színpadon lépnek fel, így legutóbb a 2014-es World Music Expo-n.

Yoon Jung Kang zenekritikus a következőképpen nyilatkozott a SUM formációról: „A duó mesterien varázsol ki fiatalos és energikus zenét a hagyományos hangszerekből, mellyel a ma divatos „fusion zene” stílusban szórakoztatja közönségét. A zenészek hűek maradnak a hangszerek eredeti, elegáns hangzásához, csak egész finoman lehelik bele egyedi arculatukat. Minden előadásukat óriási tapsvihar kíséri.”

Kedvcsináló a SUM koncertjéhez:

Forrás: Koreai Kulturális Központ